Chleb zawinięty w ściereczkę.
Domowe ciastka, pachnące masłem.
Szarlotka...
Lubię, kiedy w kuchni, przynajmniej jedno z nich :)KRUCHE CIASTKA Z ZIARNAMI
przepis: Michel Roux
250 g mąki pszennej tortowej
200 g masła, pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
ma wierzch: dowolne ziarna ( u mnie prażony słonecznik, sezam, siemie lniane, dynia), syrop z agawy, 2-3 łyżki mleka.
Najpierw łączę mąkę, masło, cukier, sól a dopiero później dodaję żółtka. Wyrabiam gładkie ciasto, które potem schładzam w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam krążki. Smaruję je mlekiem, obsypuję ziarnami i polewam małą ilością agawy.
Piekę ok. 15 minut.
Smacznego :)
M.
Śliczne te ciasteczka są Moniś.
OdpowiedzUsuń:)
Pozdrawiam ciepło i serdecznie:)
Piękne ciasteczka! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo apetyczne! czymś można zastąpić syrop z agawy???
OdpowiedzUsuńSliczne :) Nie ma to jak domowe ciasteczka. I domowy chleb... Uwielbiam kiedy w domu pachnie wypiekami :)
OdpowiedzUsuńUsciski :)
Dzień Dobry Wszystkim :)))
OdpowiedzUsuńMajanko; dziękuję, buzia :*
Kami; Miłego i dla Ciebie!
Wiewióra; sama wymyśliłam tą agawę; spokojnie możesz dać miód :) ściskam!
Majeczko; taaaaak; dziękuję i pozdrawiam ciepło!
Aż zapachniało mi Twoją domową atmosferą. Uwielbiam to Twoje ciepło.
OdpowiedzUsuńLo :) jej, jak miło. Czy zasługuje na takie słowa...kurcze nie wiem :) wiesz dom, jak dom :)
OdpowiedzUsuńspokojnej nocki Tobie życzę
i dziękuję
Monika
Cudne ciastka, podziwiam chęc pieczenia i gotowania. Ja lubię te czynności tylko wówczas, gdy robię to wspólnie z dziećmi lub mężem.
OdpowiedzUsuńRuda :) dziękuję; ja lubię i sama z Kimś, byle dla Kogoś :)
OdpowiedzUsuńmiłego wieczoru Ci życzę
M.
Zapachnialo tymi ciachami az u mnie! Pychota...i te ziarenka, uwielbiam!:-)))
OdpowiedzUsuń