sobota, 19 grudnia 2015
Świątecznej krzątaniny czas :)
Pięć dni do Wigilii to już dobry czas na kilka kuchennych przygotowań. W moim kalendarzu plan na ten weekend jest następujący:
*dziś nastawiłam zakwas na barszcz
ZAKWAS NA BARSZCZ
umyte i obrane buraki, kroję w duże kawałki, dodaję: dużą kromkę chleba żytniego na zakwasie, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, łyżkę soli. Buraki z dodatkami zalewam w ceramicznym naczyniu – do pokrycia buraków. Zakrywam. Będzie gotowy na środę :)
Powienien się pokryć pianą i mieć kwaskowaty zapach. Dodam go do wigilijnego barszczu.
**pierniczki zostały upieczone dziś wieczorem
PRZEPIS NA PIERNICZKI TU
***jutro przygotuję świąteczną kapustę, którą wykorzystam także do uszek i pierogów
KAPUSTA Z GRZYBAMI
80 dag kapusty kiszonej, pokrojonej
dwie duże garście grzybów
dwie duże garście wędzonych śliwek
duża garść suszonej żurawiny
duża cebula
2 łyżki oleju
dwa jabłka
liść laurowy
kmin rzymski
3 łyżki cukru
Grzyby, śliwki i żurawinę - zaleam wodą i moczę całą noc. Ja ich nie kroję. Rano gotuję ok. godziny.
W dużym garnku przesmażam na rozgrzanym oleju cebulkę, potem dodaję kapustę. Chwilkę duszę, dodaję pokrojone w cząstki jabłka, kmin, cukier, wlewam grzyby, śliwki wraz z zalewą, dodaję cukier, na końcu liść laurowy, zagotowuję i duszę ok. 40 minut na małym ogniu.
Najlepsza jest oczywiście przez następne trzy dni.
CIASTO NA PIEROGI I USZKA
65 sztuk
3 kubki mąki (przesianej)
1 jajko*
2 łyżeczki soli*
2 łyżki oleju
1 1/3 kubka dobrze ciepłego mleka
Mąkę przesiewam na stolnicę, w środek wbijam jajko, zagniatając dodaję stopniowo sól, olej i mleko. Ciasto powinno być gładkie, delikatnie błyszczące i delikatnie klejące.
Odstawiam do lodówki na czas przygotowania farszu.
Miłej, rodzinnej pracy dla Was :)
M.
Ale smakowicie... ja już się doczekać barszczyku nie mogę:)
OdpowiedzUsuńściskam i cudnego tygodnia świątecznego życzę:)
Radosnych i pełnych magii Świąt:)
Pyszności na Grabinie. :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj z synem robiłam pierogi :)
Pozdrowienia serdeczne dla Was.
Ps.Mnie już mój synuś przerósł.
Your blog is very impressive….
OdpowiedzUsuńThanks for posting useful links in your article regarding military. Keep it up.
OdpowiedzUsuńThis is a massive and an very interesting write to check out on this massive website. Never post any replies only now just could not resist
OdpowiedzUsuńThis is a massive and a very interesting post to check on this awesome site! Almost never post any feedback but now i just did not resist
Totally and an highly interesting post to read on this nice website. Almost never write any feedback but now i just did not resist
Sarah Berger