poniedziałek, 23 grudnia 2013
Makowce pękające i nie ;)
Świąteczny tydzień nie zapowiada się biało. Ale słonko przy drugiej kawie i dom w choinkach dają radość.
I na koniec makowce. Nie pękły! Pierwszy raz :))) Przepis Doroty - w tym miejscu
I kiedy już byłam tak bardzo zadowolona bo zawsze chciałam upiec niepękniętego makowca - zatęskniłam za tymi moimi przaśnymi struclami, pełnymi maku, wyjadanego z gorącej blachy ;) Ot być Kobietą...nie dogodzisz.
Makowce nie pękają, ciasto jest super plastyczne i byłam już tak ostrożna, że i maku żałowałam...Ale dobry przepis i pyszne ciasto.
cieplutko Was pozdrawiam
M :)
niedziela, 22 grudnia 2013
I już. Czekamy na święta :)
Skończyłyśmy. Dwa dni prac za nami.
Czas na ostatnie dopinki
...i już - kolejne nasze święta na Grabinie :)
Mięsiwa naszykowane i wypieczone... Uszka, pierożki, gołąbki są. Barszczyk też.
Makowce pierwszy raz nie pękły!, pleśniak i pierniczki z ciasta dojrzewającego...gotowe. Jutro tylko sernik.
...i zajęcie się tymi, którzy poczuli się zaniedbani ;)
pozdrawiam Was cieplutko
Monika
sobota, 21 grudnia 2013
środa, 18 grudnia 2013
Bączek świąteczny. Przepisy :)
Grabina pachnie piernikami i skórką pomarańczową, wyprodukowaną w ten weekend w hurtowej ilości :)
Dziś przywiozę choinkę, na lodówce wywieszę plan działań. W swoim tempie, w ciepłej bluzie i fartuszku kręcę się jak metalowy bączek (miałam taką zabawkę w dzieciństwie ;) po środku kuchni.
Szukamy wciąż nowych kanałów komunikacji w temacie prezentów. Już wiemy, że 10-latki nie śpią nigdy na tyle głęboko by nie usłyszeć rozmów, które nie są dla ich uszu. Sms.y - zbyt niebezpieczne, konwersacje w języku angielskim - zdemaskowane. Rozmowę prowadzimy na zasadzie gry w skojarzenia...Jak potłuczeni, zaskakując siebie pokrętnością "logiki".
Poniżej lista moich świątecznych przepisów.
Tych samych, które wiszą na lodówce ;)
M.
barszcz czerwony
gołąbki z kaszą i grzybami
pierogi ruskie
kapusta wigilijna
ryba w warzywach
białe śledzie
sałatka z kalafiora
pasztet mięsny
i na słodko:
makowiec
piernik (szybki, bez nastawiania)
piernik dojrzewający
keks bananowy
skórka pomarańczowa
sernik tradycyjny
ciasto kawowo-czekoladowe
ciasteczka makowe
sernik Oreo
przepis na szybkie pierniczki
pierniki 2010
pierniczki 2009
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Sernik Oreo. Na świątecznym stole :)
Kartki i pierniczki za nami. Podobnie jak pierwsze przeziębienie.
Na kartce spisuję listę świątecznych potraw, które przygotujemy z Mamą i Karolą.
Z pewnością w tym roku pojawi się sernik Oreo, według przepisu Asi - w tym miejscu. Przepis usłyszałam przez telefon i jak zapamiętałam tak zrobiłam ;) jak się później okazało nie do końca w zgodzie z oryginałem ale nie mniej smacznie.
Udany sernik, robiony przeze mnie już wielokrotnie - nigdy nie zapadł się i jest wyjątkowo puszysty. Do tego porcja - rzeczywiście rodzinno-świąteczna.
Sernik na spodzie z ciasteczek Oreo. I choć za samymi ciachami nie przepadam - to w serniku są wyjątkowo dobre.
SERNIK OREO
1 kg sera sernikowego (użyłam Garwolińskiego)
6 jaj
3/4 szklanki cukru
400 ml śmietanki kremówki (użyłam łowickiej)
350 g ciasteczek oreo
60 masła (rozpuszczonego)
1 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nastawiam na 170 st.
Przygotowuję dużą blachę o średnicy min, 26-27 cm.
Z 3 jaqjddzielam białka od żółtek.
Rozdzielam ciasteczka - na ciemne kruche krążki i białe serowe środki.
Krążki miksuję na okruchy i dodaję do nich rozpuszczone masło.
Okruchami z masłem wyklejam spód blachy. Zapiekam 10 minut.
Białe środki ciastek wrzucam do sera. Zaczynam miksować ser na wolnych obrotach, po 2 minutach zwiększając i dochodząc do jednej wyższych prędkości - miksując kolejną minutę. Stopniowo, po łyżce dodaję cukier, miksuję i następnie 3 żółtka i 3 jajka - po jednym.
Ubitą dobrze masę odstawiam na chwilę.
Ubijam oddzielnie kremówkę - na zwartą ale nie całkowicie sztywną śmietanę.
Oddzielnie ubijam też 3 białka - na pół sztywną pianę.
Do ubitej masy serowej dodaję śmietankę, chwilę miksuję, pianę z białek - miksuję - dosłownie 15 sekund. Chwilę.
Masę posypuję mąką i mieszam już tylko delikatnie rózgą.
Przekładam do formy, zmniejszam temperaturę do 160 st. i piekę 1 godzinę i 10 minut.
Piekarnik otwieram dopiero godzinę po zakończeniu pieczenia, sernik jednak zostaje w nim do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem chłodzę w lodówce kilka godzin.
Smacznego!
piątek, 13 grudnia 2013
Piątkowe czasu zatrzymanie... Tartaletki z cebulą.
Piątek zawsze mnie mobilizuje. Czekam na wieczór, "coś dobrego", wino i chwilę, kiedy wydaje się, że czas wreszcie nie pędzi.
Mija tydzień, który pachniał już pierniczkami i skrzył brokatem z kartek świątecznych.
Jeden z fajnych piątkowych pomysłów - tarta na cieście z tymiankiem, słodką czerwoną cebulką i kozim serem.
Miłego weekendu dla Was :)
M.
TYMIANKOWE TARTY Z CEBULĄ I KOZIM SEREM
4 porcje
przepis: Lisa Faulkner "Recipes from my mother for my daughter"
na ciasto:
listki świeżego tymianku
100 g mąki
25 g zimnego masła
25 g zimnego smalcu ( u mnie nadal masło ;)
2-3 łyżki zimnej wody
na farsz z cebuli
25 g masła
25 g cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1-2 łyżki likieru porzeczkowego
2 duże czerwone cebule
sól, pieprz
masa serowa
175 g sera koziego (użyłam pleśniowego)
2-3 łyżki śmietany kremówki
żółtko
Piekarnik nastawiam na 200 st.
Mąkę mieszam z tymiankiem, siekam z tłuszczem i zagniatam z wodą.
Ciasto schładzam.
W tym czasie do masła rozpuszczonego na patelni dodaję cukier, ocet i alkohol, mieszam. Dodaję cebulkę, przesmażam i duszę kolejne 20 minut na małym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ciastem wyklejam foremki do tarty, wykładam papierem i wysypuję ziarnem fasoli.
Zapiekam ok. 10 minut, wyjmuję z piekarnika, zdejmuję papier i fasolę. Zapiekam jeszcze 2-3 minuty (do osuszenia ciasta).
W misce miksuję pokrojony na kawałki ser, śmietanę i żółtko. Doprawiam solą i pieprzem.
Na gotowe tartaletki wykładam cebulkę, a następnie dużą łyżkę masy serowej. Wszystko razem zapiekam ok. 10 minut w temp. 180 st.
Podaję z rukolą skropioną oliwą i cytryną.
Smacznego!
sobota, 7 grudnia 2013
Cynamonowe jabłka z beszamelem.
Za mną przerwa w dostawie...wszelkiej energii.
Najtrudniejsze i bardzo bolesne rozstanie z moim Tatą.
Próbuję wracać do kuchni, do życia [*]
Zatem ...ciepłe jabłuszko na zimny dzień. Bardzo domowe.
Piekę je chwilę na śniadanie lub podaję ze słodkim sosem na kolację.
Bardzo podobny pomysł znalazłam u Rachel Khoo, która dodatkowo serwuje je ze słodko-ostrym beszamelem. U mnie sos tylko słodki do cynamonowego jabłka.
ciepło Was ściskam
Monika :)
CYNAMONOWE JABŁKA ZE SŁODKIM BESZAMELEM
4 duże jabłka
4 łyżeczki syropu cukrowego
cynamon
4 goździki
na słodki beszamel, za Rachel Khoo ("Little paris kitchen"), z moimi zmianami:
30 g masła
30 g mąki pszennej
400 ml mleka
laska wanilii
4 łyżeczki cukru
odrobina gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiam na 180 st.
Jabłka wydrążam z gniazd nasiennych, wypełniam łyżeczką syropu cukrowego, wkładam goździk i opruszam cynamonem. Piekę zawinięte w papier ok. 30 minut.
By przygotować beszamel rozpuszczam na patelni masło, dodaję mąkę, intensywnie mieszam, dodając mleko - aż sos zgęstnieje. Dodaję rozciętą laskę wanilii, cukier i gałkę.
Podaję jabłka z gorącym sosem.