Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
sobota, 3 kwietnia 2010
Wielkanocna babka. Tak na już :)
Przepis dla tych, którzy jak ja ze świętami obudzili się ciut później :)
Jeśli będziecie w domu trzy godzinki i macie 10 g drożdży - możecie jeszcze dziś mieć Wielkanocną Babkę.
Przepis, jakich wiele - ale ja jeszcze do szafranu się przekonuję, za to dobrze pamiętam smak drożdżowego ciasta, które robiłam z Polą - tu.
Babka jest modyfikowana przede ze mnie kilkakrotnie - ale ma:
żurawiny
skórkę pomarańczową
sok z pomarańczy
esencję i cukier z wanilią
Jest lekko słodka i bardzo owocowa. Domowa i nam bardzo smakowała.
Wykonałam w foremce babkowej o średnicy 22 cm plus cztery bułeczki :)
Pozdrawiam Was serdecznie
M.
BABKA Z POMARAŃCZĄ
500 g mąki pszennej przesianej
10 g świeżych drożdży
100 g cukru zwykłego
20 g cukru z waniliną
3/4 kubka ciepłego mleka
7 dużych żółtek
250 g masła
skórka starta z 2 pomarańczy
80 g żurawiny suszonej o dużych owocach
3 łyżki soku z pomarańczy
łyżka esencji waniliowej
cukier puder i sok z cytryny do wykonania lukru
paski skórki pomarańczy i limonki - do dekoracji
Drożdże kruszę do kubka i zalewam połową mleka, dosypuję łyżkę cukru i dwie łyżki mąki.
Odstawiam w ciepłe miejsce, by drożdże ruszyły.
W tym czasie topię masło i studzą je w rondelku.
Mąkę łączę z cukrem, kiedy drożdże "zadziałają" dodaję je do mąki i wyrabiam ciasto - dodając resztę mleka, żółtka, skórkę i sok z pomarańczy, esencję waniliową, żurawinę. Kiedy ciasto staje się coraz bardziej jednolite i gładkie - jak uczyła Pola :)))) - w trzech partiach dodaję masło, ale tylko wówczas, kiedy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta.
Wyrabiane ciasta trwa od 12 do 15 minut i nie powinno trwać krócej.
Wyrobione odstawiam w misce w ciepłe miejsce.
Czekam aż wyrośnie - i podwoi swoją objętość - u mnie to zajęło ok. 1.5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję na delikatnie opruszoną mąką stolnicę i chwilkę wyrabiam.
Przekładam do formy, zakrywam ściereczką i znów czekam na wyrośnięcie - mniej więcej podwójne, ale nie wyżej niż na 3/4 blachy.
U mnie była to godzina - ale może być i trochę mniej i trochę więcej, trzeba ciasto obserwować :)
Nagrzewam piekarnik do 180 st.
Piekę ok. 30 minut, w połowie pieczenia zakrywając folią (by się nie przypiekło za bardzo)
Smacznego!
M.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie domowa.
Spokoju i radości na te Święta, Moniko! ;*
Zay; dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
M.
zawsze mnie zachwycają takie domowe babki
OdpowiedzUsuńz lukrem..
cudownych świąt Droga Moniko!
Spokojnych i pełnych wiosny Świąt Moniko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiejko :)
OdpowiedzUsuńMyniolinko - Tobie również, pozdrawiam :)
M.
ale fajna babka :)
OdpowiedzUsuńOoo ale ona musiała smakować, a jak pachnieć... moje gruczoły ślinowe zaczęły niebezpiecznie szybko pracować ;P
OdpowiedzUsuńbuziaki Moniś!
Moniczko-zdrowych i spokojnych Swiat Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Jakie piękna ;) Ślicznie Ci wyrosła. I jeszcze te pomarańcze!
OdpowiedzUsuńBy czas Świąt był spełnieniem, radością, ucztowaniem i wszystkim, czego każdy z nas potrzebuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Cudowna ta babeczka!
OdpowiedzUsuńZyczę Tobie MOniko i Twoim Bliskim pięknych Świąt!
Pyszna babeczka!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Moniko, u mnie dzisiaj ta babka została ,królową' wielkanocnego śniadania.
OdpowiedzUsuńSmacznych i wiosennych świąt!
Piekna, domowa babka...prwadziwie swiateczna :)
OdpowiedzUsuńCudownych Swiat Moniko :)
Moniko, zrobiłam Twoją babkę, pycha, zdjęcie u mnie na blogu: www.galangal.blox.pl Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za odwiedziny, komentarze i ciepłe słowa.
OdpowiedzUsuńAmber - cudownie, tak się cieszę.
Nobleva! Widziałam, piękna jest u Cibie, gratuluję, zajrzę jeszcze jak położę małe K. :))
Ściskam Was mocno
M.
Pyszna, prosta, szybka.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda z tą skórką, tak świeżo i wiosennie. Jeszcze te tulipanki:)
Pozdrawiam.