Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Lekkie kruche owocowe




Mam nadzieję, że mieliście uśmiechnięte święta.
Moje były bardzo dobre. Odpoczywaliśmy, dużo śmieliśmy i spędziliśmy trzy dni bez żadnej presji.
Było tradycyjnie choć na luzie.
I chyba już tradycją staje się to, że pierwszy dzień świąt spędzamy z rodziną, drugi zaś rodzinnie - z przyjaciółmi :)

A ja szybciutko zmajstrowałam rano kruche z owocami.
Miałam ochotę na lekkie, świeże i delikatne ciasto.

Skorzystałam z dwóch przepisów -
Liskowego, na kruche (ulubione kruche Na Grabinie) - tu oraz przepisu Nigelli na migdałową kruszonkę (tu)
Plus moje koncepcje :)
Całość wyszła bardzo dobra. Dla mnie ważne było = by ciasto nie było zbyt słodkie.
Smacznej wiosny :)
M.







LEKKIE KRUCHE OWOCOWE
Kruche wg. przepisu Liski

200 g masła, pokrojonego w kostkę
380 g mąki
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli

1/2 serka typu Bieluch
1 rozbełtane jajko
dwie duże szczypty cukru z wanilią

2 pomarańcze
2 jabłka
3 połówki moreli z soku
mały słoiczek domowej konfitury ze śliwek

na kruszonkę:
60 g mąki
80 masła topionego i ostudzonego
dwie łyżki brązowego cukru
50 g płatków migdałów
garść sezamu



Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Masło siekam z mąką, połączoną z proszkiem i solą. Dodaję żółtka i cukry - zagniatam kruche ciasto (spokojnie - ciasto wydaje się oporne, ale wychodzi w 100% :)
Ja - rozwałkowuję ciasto między dwiema foliami i wykładam nim płaską blachę o śr. 27 cm. Z tej porcji - dodatkowo zrobiłam 3 tartaletki. Nakłuwam widelcem.


Ciasto wkładam do piekarnika, aż się lekko zrumieni.
Wyjmuję (po ok. kwadransie).

Mieszam serek z żółtkiem i szczyptą cukru z wanilią. Smaruję nim spody ciast.
Rozkładam owoce.
W misce łączę składniki kruszonki i rozkładam ją na owocach.
Piekę ok. 30 min. w temp. 180 st.

Smacznego :)
M.


21 komentarzy:

  1. Jak mi miło wpisywać się jako pierwszej! Piękne zdjęcia, poczułam lato! Ten przepis na kruche ciasto jest też moim ulubionym - naprawdę jest kruche i nie "wymięka":)
    Moje święta też były bardzo udane!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, aż zapachniało latem. Chyba jestem łakomczuchem, bo mimo że objedzona sernikiem, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, takie pełne lata! Fantastyczne lekkie, kruche ciasto, pyszności:)
    Moje święta również były bardzo urocze:)))
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. Monik od razu wpraszam się razem z Dawidem na za rok :D
    Oczywiście na ten dzień, który spędzacie z Przyjaciółmi bo nie śmiem przeszkadzać w ten Rodzinny ;)

    Niedawno wróciłam. I chyba nie umiem spać sama, bo nijak mi to nie wychodzi dzisiaj...

    Całusy :*

    OdpowiedzUsuń
  5. na twoich zdjęciach lato a u mnie leje za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też nie lubię za słodkich, najgorzej jak cukier zabija smak ciasta. Przy okazji Świąt odkryłam że pyszne kruche wychodzi z mąki krupczatki. Ale zdjęciami to się popisałaś;]

    OdpowiedzUsuń
  7. O u mnie święta minęły bardzo głośno i rodzinnie ;) Jak zawsze. Ale i tak najbardziej lubię te dni, kiedy wszyscy już się rozjadą do swoich domów a ja z kubkiem herbaty mogę poczytać książkę (w tym przypadku "Potop", lektura, ale jako książkojad lubię prawie wszystko co do czytania) i pochodzić w piżamie do 12 :)

    Piękne zdjęcia! Są takie sielankowe...Aż chciałoby się do Ciebie od razu wprowadzić. Ciasto zapisuję na lato :) Mmm...Z jagodami i malinami byłoby pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. A u mnie była cisza... chyba zbyt mocna...

    Chciałabym kiedyś być na święta tam, gdzie pełen ludzi dom rozbrzmiewa śmiechem wielu gardeł i pachnie wspaniałą kuchnią...

    OdpowiedzUsuń
  10. i u mnie bylo cicho i spokojnie,ale byla to cisza wybrana przeze mnie,chciana i oczekiwana i dobrze mi z tym akurat bylo....
    Twoje smakolyki przepysznie wygladaja,cos mi sie poswiatecznie fajnego-owocowego chce.....pomysle i moze sie skusze.....
    Buzka***

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniały mi się wakacje.. :) To dobre zastępstwo dla malin i truskawek pod kruszonką, które uwielbiam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyczarowałaś lato wczesną wiosną, Moniko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam.
    Ależ super mają z Tobą Ci Twoi przyjaciele:)
    Pozdrawiam, moc uścisków i promiennych uśmiechów:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Moniko, swięta były właśnie takie, jak piszesz. Na luzie, pełne leniwej błogości, z dobrymi rzeczami, ale bez godzin w kuchni... Szkoda, ze już koniec. Ale chyba doładowałam swoje akumulatory :)

    Uściski wielkie ślę!
    I całusy dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to musiał byc piękny dzień
    pełen słońca i smaków

    OdpowiedzUsuń
  16. Najważniejsze to spędzić czas świąt szczęśliwie i z uśmiechem :) Taka tarta to musiał być smakołyk :)
    Wiesz, u mnie powoli tworzy się tradycja lano-poniedziałkowego obiadu - cieszy mnie to ogromnie - to takie nasze, rodzinno-przyjacielskie i choć na razie ledwie od trzech lat to już czekam na następny lany poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda baaaardzo apetycznie i śliczne zdjęcia robisz, pozdrawiam wiosennie :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Jedno zdjęcie wygląda jakbyś szykowała letnie przyjęcie w ogrodzie. Pięknie i tęskno do słońca i ciepła.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, przepysznie wygląda. Dobre antidotum na (bardzo lubiane, ale w stosownej ilości) świąteczne smakołyki. Io ma rację, u Ciebie na zdjęciach już pachnie latem.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję Wam pięknie!
    Ogromnie mnie cieszą Wasze komentarze i miło mi, że ciacho Wam się spodobało :)
    Dziękuję.
    Pozdrawiam Was cieplutko i życzę miłego weekendu :)))
    M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...