Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


czwartek, 5 stycznia 2012

Burak oswojony ;) Surówki i carpaccio...



Kto ma dość pierogów, kapuchy i mięsa - zapraszam!
Zatęskniłam za chrupiącymi warzywami, za świeżymi, ostro-słodkimi surówkami i bardzo zatęskniłam za...burakiem :)
Burak to warzywo, które nie ma specjalnego wzięcia. Duszony na maśle, "zćwikłowany", zasmażany - niestety wielu kojarzy się z ciężkim obiadem lub stołówką.

Ja dziś zdecydowanie wybieram wersję lekką i domową :)
Na ile poniżej podane surówki i capaccio - powinny być słodkie, na ile ostre - musicie wyczuć sami - wedle własnego smaku. Jedno jest pewne, że tak jak wiśnia - czekoladę tak burak - kocha ocet balsamiczny i zioła :)

...i choć aura...średnia? :) ja Wam życzę cieplutkiego, uśmiechniętego dnia!
Monika :)






SURÓWKA Z BURAKA I FETY
na podst. Jamie Oliver, z moimi zmianami

2-3 niewielkie buraki
1 jabłko
świeża bazylia
ok. 60 g twardego sera typu feta
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier - do smaku

na sos: 3 łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego

Buraki tniemy z słupki lub ścieramy na tartce, która tnie w cienkie paseczki. Delikatnie skrapiamy je octem balsamicznym i posypujemy cukrem - ok. 3/4 łyżeczki, mieszamy widelcem;
Jabłko tniemy tak samo, skrapiamy cytryną; zioła siekamy, ser kruszymy w ręku.
Wszystko razem delikatnie łączymy na talerzu, tuż przed podaniem.
Składniki sosu - mieszamy w miseczce - i polewamy warzywa...



SURÓWKA BURAK + KIEŁKI FASOLI

2-3 niewielkie buraki
spora garść kiełków fasoli
1 jabłko
2 łyżki orzechów nerkowca
sól, pieprz, sok z cytryny i cukier - do smaku
na sos: łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy

Buraki ścieramy na drobnej tartce, skrapimy octem balsamicznym i posypujemy małą ilością cukru; po chwili mieszamy widelcem (delikatnie); kiełki płuczemy, skrapiamy cytryną. Jabłko tniemy w małe paseczki; orzechy siekamy i prażymy na patelni.
Wszystkie składniki łączymy na talerzu, polewając sosem z octu, miodu i oliwy :)




CARPACCIO Z BURAKÓW z ricottą
za Liską

2-3 buraki
świeże zioła
ok. 80 g sera ricotta
2-3 łyżki orzechów nerkowca
do zalewy:
3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Buraki szorujemy, oczyszczamy - i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy je zalewą przygotowaną z oliwy i octu.
Pieczemy min. godzinę.

Rocottę lekko mieszamy z ziołami, solą, pieprzem.
Buraki po przestudzeniu obieramy, kroimy w cieniutkie plastry i układamy na talerzu.
Skrapiamy resztą zalewy lub po prostu octem balsamicznym.
Podajemy z ricottą i orzechami :)

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Dziękuję za jak zawsze świetne przepisy a buraki bardzo lubię:)
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatkę Olivera robiłam kiedyś. Niestety nie przekonała mnie do świeżych, chrupiących buraków o aromacie ziemi :( może to kwestia też i buraków... nie wiem. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne burakowe propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne surówki z buraczkami, trzeba przetestować. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. "chrupiących o aromacie ziemi" :D bardzo mi się podoba!!! :*

    dziękuję Wam pięknie; ciepłe uściski na cały dłuuuugi weeekend ;)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Burak wkroczył na salony! Drugie zdjęcie przepiękne, Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za mega ciekawe przepisy. Bardzo lubię buraki.Wypróbuję pomysły!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Monia biorę wszystkie trzy :) Może ten ostatni najmniej chętnie, ale co tam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię buraczki,
    apetycznie tu u Ciebie :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ukochane buraki :) Ta surówka z kiełkami brzmi bardzo zachęcająco, jak cała reszta z resztą :) Muszę wypróbować, tylko co wybrać najpierw, skoro to wszystko wygląda tak samo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...