Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


piątek, 24 lipca 2009

Babeczki z owocami...zmyślone

Po pracowitym dniu bardzo chciałam wynagrodzić K. trudy i znoje :)




Z wczorajszych placków została mi jeszcze jedna kostka twarogu i duuużo borówek.
Kruchym ciastem, posiekanym w mikserze, szybko wykleiłam foremki do babeczek (ok.20 sztuk)*.
Oddzielnie utarłam kostkę twarogu, z jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem i śmietaną.
Twarogiem wypełniłam foremki z ciastem. Do sera dodałam borówki i/lub śliwki.
Z pozostałego ciasta, na niektórych babeczkach, zrobiłam przykrywki.
Piekłam 35 minut w temp. 180 stopni C.

*po wyklejeniu foremki ciastem, zawsze nakłuwam je wykałaczką w kilku miejscach

Każdy ma zapewne własny przepis na KRUCHE CIASTO.
W naszym domu od lat stosuję ten:
1 kostka masła
250 g mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru (najlepiej miałkiego)
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło siekam z cukrem, dodaję żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę - szybko wyrabiam ciasto (ewentualnie podsypując stolnicę mąką), po czym powinnam odłożyć ciasto na min.1 godzinę do lodówki. I tak należy zrobić, bo wtedy ciasto jest o wiele lepsze.
Ja ostatnio wszytskie składniki siekam w mikserze.

Masa twarogowa:
200 g twarogu śmietankowego
4 łyżki tłustej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 jajko, 1 żółtko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i łyżeczka soku z cytryny

Smacznego!
M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...