Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
czwartek, 19 stycznia 2012
Biało i ciepło...do samego uśmiechu :)
Biel. W kwiatach i sukienkach. Za niewinność.
Błękit. Za lazur w Jej oczach.
Zimę zaś LUBIĘ za kubek gorącej kawy, za duży puchaty sweter, za grzańca na nartach i ciepło, które rozgrzewa do samego uśmiechu :)
Ciepłe ciasto najlepiej smakuje także zimą.
A to tarta, która w swej kruchości i delikatności przypomni Wam świętecznego makowca i kruche ciasteczka z maszynki, które być może piekły Wasze mamy czy babcie :)
Pakując się na małe ferie ściskam Was cieplutko :)))
TARTA MAKOWA
przepis na kruche za Liską
200 g masła, pokrojonego w kostkę
380 g mąki
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
100 g masy makowej z bakaliami
4 łyżki konfitury śliwkowej
Masło siekam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka, cukier i sól. Szybko zagniatam ciasto, dzielę je na dwie części w wkładam na godzinę do zamrażarki.
Kiedy jest wystarczająco twarde ścieram je na tarce – do formy. Spód przypiekam w temp. 180 st. - ok. 12 minut.
Smaruję konfiturą śliwkową i wykładam masę makową z bakaliami.
Na wierzch ścieram pozostałą część ciasta.
Piekę w temp. 180 st. - 40 minut.
Posypuję pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
do tego kubek mleka i jestem w niebie:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam. Zaśliniłam się :) takie ciasto to kwintesencja moich ukochanych smaków... wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMiłego odpoczynku!
wspaniale wygląda :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Miłego wypoczynku życzę w takim razie :D A tarta wygląda baaardzo apetycznie i zimowo :] Jak to takie ciasta mają w zwyczaju, bardzo dobrze pasowałaby do kawki ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Makowa tarta to musi być coś wspaniałego:)
OdpowiedzUsuńZyczę odpoczynku:)
Czarujesz Monis :) Ciastem i slowami...
OdpowiedzUsuńUdanego wypoczynku :)
Buziaki.
Wygląda niesamowicie! i na pewno jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńcudna tarta:)
OdpowiedzUsuńkwintesencja zimowej aury;)na słodko;)
OdpowiedzUsuńSchoko :) dziękuję pięknie i ja bym się wybrała :)
OdpowiedzUsuńWiewióreczko :) dziękuję; miło mi bardzo!
Kachna; dziękuję!
Toczka; zdecydowanie do leniwej kawki na feriach! super!
Majanko; merci! odpoczywam, uwielbiam morze :)
Majeczko; buziaki! i pięknie dziękuję :)
Amaggie; dobra jest, warto spróbować a przede wszystkim szybka :) ściskam
Aguś; dziękuję :)
Moni ;) miłe słowa, bardzo dziękuję!
Przepiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuń