Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


wtorek, 22 września 2009

Cytrynowa babka. Z owocami




Małe K: - O BABKA!
Ja: - Fajna?
K: Tak. Mogę zamiast żurku :D ??? Jadłam obiad w szkole. Znaczy szpitalkową surówkę
- Jaką?!
- No szpitalkową. Tą co w szpitalu jadłam.
- Ale miałaś wtedy 2.5 roku! Nawet nie pamiętam czy coś tam jadłyśmy. Chyba
nie...
- Tak. Pyyyyycha. Marchewka z groszkiem. Umiesz taką?...ale bym zjadła...
- Chyba z masłem i trochę mąki...ja ostatni raz to w szkole jadłam...
- To daj już tą babkę...



Długo szukałam przepisu na babkę. W większości babki tzw. piaskowe są dla mnie za suche, a już jednodniowe - nie do zjedzenia. Zamarzyło mi się ciasto puszyste ale mokre, jeszcze z letnimi owocami i "przełamane" w smaku. Ponieważ uwielbiam Lemon cake, na który przepis podała Liska - przepis ten potraktowałam jako bazę, troszkę kombinując. Ciasto nadal oczywiście jest proste i błyskawiczne, a największą trudność (dla mnie) stanowi starcie skórki z dwóch cytryn :) ...



BABKA CYTRYNOWA
Z OWOCAMI
podstawa: Lemon cake Liski


200 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok z 1 cytryny i skórka starta
z 2 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 g mielonych migdałów
280 g mąki pszennej, przesianej
2 brzoskwinie pokrojone w małe
cząstki



Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Formę na babkę o średnicy 22 cm, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę.
Odzielnie ubijam pianę z białek, ze szczyptą soli.
Do masy jajecznej powoli dodaję żółtka, sok i skótkę z cytryny, mąkę połączoną z proszkiem o pieczenia oraz migdałami, esencję.
Na sam koniec - drewnianą łyżką dodaję ubitą pianę z białek - delikatnie mieszając.
Ciasto nie powinno być lejące, ale puszyste - o konsystencji - dobrze napowietrzonego kremu. Dodaję owoce - delikatnie mieszam i przekładam do formy.
Piekę 50 minut. Przez ostatni 10 minut osłaniam babkę folią, by nie przypiekła się za bardzo. Ostudzoną wyjmuję z formy.
Smacznego!
M.


###
A tak wyglądało moje Lemon cake, które jakiś czas temu upiełam zgodnie z przepisem Liski.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co cytrynowe i to jedyne owoce ,które zawsze są w lodówce :)Smakowita ta babeczka, nie wspominając już o wyglądzie Lemon cake :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Szarlotku;
    Kochana jesteś strasznie Ci dziękuję. :)
    Miłego dnia
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli brzoskwiniowo cytrynowa babka (:
    lubię cytrynową skórkę, jej aromat, bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. A zaraz zaraz gdzie jest mój komentarz z wczoraj? :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj w nocy, po raz pierwszy miałam awarię bloga.
    Latały zdjęcia i daty, pełen chaos - i rano musiałam wszystko przekopiować i zamieścić raz jeszcze.
    Przez to umknął komentarz chorej Poleczki, która oblukała moją babkę jakoś po północy.
    Zdrówka Polko!
    Całuję
    M.
    :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Czujna jesteś Kochana!...
    To dobrze, zdrówko wraca!
    buzik
    M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiejko, jakie piękne zdjątko!
    Dziękuję, pozdrawiam ciepło
    M. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No dooobra :)
    Ale teraz nie napiszę drugiego bo nie mam czasu :P
    Miłego dnia i nie śpij w pracy bo Cię ukradną :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śliczna babka! Lubię mokre babki, takie sa najlepsiejsze!
    Sliczne zdjęcia :)
    Fajnie Ci na huśtawce:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Majanko! Uwielbiam się bawić. Wiem, że to na terapię się kwalifikuje. A ja tak lubię!
    Huśtawki, lalki, zwierzątka, uwielbiam.
    Tylko muszę być w dobrej fomie. Bo jak smutas jestem, to żaden ze mnie kompan.
    Babeczka mokra, że hej! Dlatego tak długo ją piekłam.
    Pozdrawiam, miłego dnia
    M. :) :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta owocowa babka musi być pyszna :) A co do babki piaskowej, to ja ciągle szukam przepisu idealnego :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a taką babkę robiłaś bez owoców? tez nie lubię suchych :D (PS. mam problem z dodaniem komentarza)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale baba , normalnie baba
    Śliczna

    OdpowiedzUsuń
  14. wow! jest cudna i mimo ze babek nie lubie to ta jest, no jest wspaniała, i ma brzoskwinki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O, jakie sliczne TRZY babeczki :) A ta pierwsza dodatkowo bardzo apetyczna :)

    Pozdrowki :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasiu;
    Ja też, jak znajdziesz daj znać :) Przesyłam dużo ciepłych myśli!
    M.

    Paulinko;
    Robiłam bez owoców - w keksówce, wtedy bez ubijania piany i troszkę więcej masła. Ciasto jest nadal mokre, ale bardziej zbite.
    No widzisz, przykro mi, że coś tu u mnie dziś kuleje. Mam nadzieję, że to chwilowe.
    Zapraszam i pozdrawiam
    M.

    Margot
    Na prawdę myślisz, że ładna? Dziękuję.
    No smaczna była, ale jak ją na zdjęciu zobaczyłam - pomyślałam "ciacho jak ciacho". Nic mi do niej nie pasowało jakoś. Ani polewa, ani puder...
    Cieszę się, że ładna :)
    M.

    Viri
    Jej, dziękuję :) Ja też nie lubię, jak na razie ta jest wyjątkiem :) Pozdrawiam. M :*

    Majeczko
    :D No trzy babeczki, wszystkie wyrośnięte ;) Bardzo dziękuję Kochana. M.

    OdpowiedzUsuń
  17. Monika , o tak zdecydowanie wyjątkowej urody ta twoja baba

    OdpowiedzUsuń
  18. Hehe rozbawiła mnie ta "szpitalkowa sałatka" :)
    Pychotka. i jedno i drugie ciacho i sałatka rzecz jasna;P
    Buziak.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję Margot :) :*

    Olciku, miło, że wpadłaś. A ja potrzebuję przepisu na tą szpitalkową, serio, serio - bo ciągle mi jakieś twarde te warzywa wychodzą :/
    Buziaki, dziękuję
    M.

    OdpowiedzUsuń
  20. Może musisz je bardziej pogotować?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...