Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


niedziela, 16 października 2011

Gdynia, Gdańsk i Chleb na miodzie :)



World Bread Day 2011 ma dla mnie w tym roku wyjątkowy charakter.
Obchodzę go z bochenkiem chleba, który Asia, Moja Przyjaciółka przygotowała dla mnie i przy mnie. Fantastyczny, rustykalny chleb na silnym zaczynie i miodzie, według przepisu Hani z blogu Dłubanki Hanki.

Chleb czekał na mnie w Gdyni, gdzie przyjechałam na zaproszenie organizatorów Blog Forum Gdańsk 2011.


Blog Forum Gdansk 2011

Wszystko jest zatem troszeczkę inne, poza Grabiną, ale bardzo wyjątkowe, dzięki ludziom którzy są blisko mnie. Dziękuję!


RUSTYKALNY CHLEB NA MIODZIE

autor: Hania - tu

1/3 szkl. siemienia lnianego
1/3 szkl. ziaren słonecznika

1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka miodu
0.5 l letniej wody
490 g maki pszennej przesianej

3/4 szkl. zaczynu - z poprzedniego ciasta chlebowego

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Do wody powoli dodaję sól, zaczyn a następnie mąkę i wszystkie ziarna. Powoli mieszam wyrabiając luźne ciasto. Przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i słonecznikiem.
Chleb pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
Chleb piekę 75 min.

Smacznego!





Bake Bread for World Bread Day 2011

12 komentarzy:

  1. Piękny jest ten chlebuś;) tylko mi oglądać takie rustykalne,mocno ziarniste bochenki!uwielbiam,pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczny chlebek:)
    musze go popelnic niebawem:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny chleb.

    a wczoraj na BF miałam wrażenie przechodząc koło jednej Pani, że to Ty.. i to chyba musiała byc prawda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek :) O, Ty też w Gdańsku? Fajnie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka przyjaciółka to prawdziwy skarb:) Piękny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrej zabawy! Napisz, jak było :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie wyglada i smakuje na pewno super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Moniko. Nasza wspólna znajoma Asia jest autorką przepisu na ten chlebuś.Chyba ze skromności tego nie dodała.Ja tylko użyczyłam zakwasu.Przy kolejnej wizycie w Trójmieście liczę, że Joanna mi Ciebie przywiezie :)Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moniko, czy ja miałam okazję Cię poznać? [bo jeśli tak, to musiałam Cię nie skojarzyć - po wyglądzie - z Twoim blogiem :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie zaluje, ze nie moglam byc na tym zjezdzie. Troche ode mnie daleko... A chlebek piekny :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks very yummie! Thank you for participating in World Bread Day 2011.

    OdpowiedzUsuń
  12. Miłe Panie :)
    Tydzień wciągnął mnie w swoją pętlę czasu i wyrzucił dopiero w weekendowy poranek :)
    Dziękuję za miłe słowa, ciepłe komentarze.

    Nino musiałyśmy się minąć, ja poznałabym Cię na pewno ;) !
    Asiejko, "Pani"....ojej...no lata lecą, ale mam nadzieję, że i tak się spotkamy na żywo! serdeczności :)

    Hanszko ;) Asia się przyznała, ale dopiero teraz. Zakwas super silny, gratuluję - można na nim cuda wypiekać. Chleb pyszny.
    A i ja liczę na spotkanie, tym bardziej że z Asią mamy plan skrócenia drogi między Gdynią a Warszawą :)
    Miłego weekendu!

    Monika

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...