Niedziela obudziła mnie słońcem i uśmiechami trójki dzieci :)
Dodam jej do smaku trochę jabłek i cynamonu - taką jesień lubię bardzo.
Nie ma siły by zagonić mnie dziś do kuchni na długie godziny, dlatego Na Grabinie szybki, lekki deser. 15 minut? Może krócej. Pewne - dłużej będziecie go jeść niż robić :)
A potem już tylko koc, herbata i może jakiś film?
Drodzy zapraszam Was dziś do słuchania Radia Plus w godz. 12-14, programu "Świat na talerzu", gdzie o jabłkach i...nie tylko porozmawiam z Agnieszką Ponikiewską.
Monika :)
OWOCE POD KRUSZONKĄ
porcja dla 4 osób
4-5 uprażonych jabłek, tak jak na szaroltkę, bez cukru
7 łyżek masła
5 łyżek mąki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kubka płatków migdałowych
1/2 kubka płatków owsianych
1-2 łyżki bułki tartej
opcjonalnie: konfitura, lody, śmietana
Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Rozpuszczam masło i lekko studzę.
Foremkę, foremki do zapiekania smaruję cienką warstwą masła i wysypuję bułką tartą.
Rozkładam owoce, czasami dodaję łyżeczkę-dwie konfitury.
W dużej misce łączę sypkie składniki: mąkę, cukier, cynamon, migdały i płatki. Zalewam je ciepłym jeszcze masłem. Masę rozkładam na owocach i zapiekam ok. 10 minut, do chwili kiedy kruszonka zacznie się rumienić.
Taki deser pysznie smakuje także z lodami czy łyżką kwaśnej śmietany.
Mieszankę płatków i migdałów można także po prostu upiec na papierze do pieczenia - wówczas takie płatki będą przegryzką w ciągu dnia lub tak jak dla mnie - w połączeniu z jogurtem - słodkim śniadaniem.
Smacznego :)
idealne niedzielne sniadanie:)
OdpowiedzUsuńchetnie poslucham tych jablkowych opowiesci-jesli znajde to radio w internecie...
zapraszam tu http://choccolla.blogspot.de/
pieknej niedzieli :*
http://warszawa.radioplus.pl/Program/Pasmo-wspolne/SWIAT-NA-TALERZU#_=_
UsuńDeserek wspaniały i dziękuję za zaproszenie. Jestem w pracy, dziś spokojnie więc posłucham z chęcią audycji. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńjabłka, migdały, płatki owsiane ... to musiało smakować :)
OdpowiedzUsuńO dzięki za linka, chętnie tam wejdę o posłucham :)
OdpowiedzUsuńMoniko, ja uwielbiam pieczone owoce, najbardziej jabłka, ale juz czuję zapach cynamonu..
Kacha
Owoce pod kruszonką to znakomity deser, pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńSzkoda,ze w radio nie sluchalam, buuu
pozdrawiam ciepło Ciebie i całą Grabinę:)
świetna audycja!!! a ta gęsina pachniała mi przez głośnik
OdpowiedzUsuńPycha. Zglodnialam...
OdpowiedzUsuńbardz, bardzo jesienne ;) jako urodzona jesienia tez mam do tej pory roku pewien sentyment ;) kiedyś probowalam zrobic kruszonek, ale cos mi nie wyszlo... z jesiennych smakow zostaja mi chyba lody cynamonowe grycana - pomaczam w nich labłka ;)
OdpowiedzUsuń