Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


niedziela, 11 listopada 2012

Słodka niedziela, ale ciasta nie będzie ;)


Niedziela obudziła mnie słońcem i uśmiechami trójki dzieci :)
Dodam jej do smaku trochę jabłek i cynamonu - taką jesień lubię bardzo.

Nie ma siły by zagonić mnie dziś do kuchni na długie godziny, dlatego Na Grabinie szybki, lekki deser. 15 minut? Może krócej. Pewne - dłużej będziecie go jeść niż robić :)
A potem już tylko koc, herbata i może jakiś film?

Drodzy zapraszam Was dziś do słuchania Radia Plus w godz. 12-14, programu "Świat na talerzu", gdzie o jabłkach i...nie tylko porozmawiam z Agnieszką Ponikiewską.


Pięknego dnia Wam życzę
Monika :)




OWOCE POD KRUSZONKĄ
porcja dla 4 osób

4-5 uprażonych jabłek, tak jak na szaroltkę, bez cukru

7 łyżek masła
5 łyżek mąki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

1/2 kubka płatków migdałowych
1/2 kubka płatków owsianych

1-2 łyżki bułki tartej

opcjonalnie: konfitura, lody, śmietana

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Rozpuszczam masło i lekko studzę.

Foremkę, foremki do zapiekania smaruję cienką warstwą masła i wysypuję bułką tartą.
Rozkładam owoce, czasami dodaję łyżeczkę-dwie konfitury.

W dużej misce łączę sypkie składniki: mąkę, cukier, cynamon, migdały i płatki. Zalewam je ciepłym jeszcze masłem. Masę rozkładam na owocach i zapiekam ok. 10 minut, do chwili kiedy kruszonka zacznie się rumienić.

Taki deser pysznie smakuje także z lodami czy łyżką kwaśnej śmietany.

Mieszankę płatków i migdałów można także po prostu upiec na papierze do pieczenia - wówczas takie płatki będą przegryzką w ciągu dnia lub tak jak dla mnie - w połączeniu z jogurtem - słodkim śniadaniem.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. idealne niedzielne sniadanie:)
    chetnie poslucham tych jablkowych opowiesci-jesli znajde to radio w internecie...
    zapraszam tu http://choccolla.blogspot.de/

    pieknej niedzieli :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://warszawa.radioplus.pl/Program/Pasmo-wspolne/SWIAT-NA-TALERZU#_=_

      Usuń
  2. Deserek wspaniały i dziękuję za zaproszenie. Jestem w pracy, dziś spokojnie więc posłucham z chęcią audycji. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka, migdały, płatki owsiane ... to musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O dzięki za linka, chętnie tam wejdę o posłucham :)
    Moniko, ja uwielbiam pieczone owoce, najbardziej jabłka, ale juz czuję zapach cynamonu..
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  5. Owoce pod kruszonką to znakomity deser, pyszna sprawa :)
    Szkoda,ze w radio nie sluchalam, buuu
    pozdrawiam ciepło Ciebie i całą Grabinę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna audycja!!! a ta gęsina pachniała mi przez głośnik

    OdpowiedzUsuń
  7. bardz, bardzo jesienne ;) jako urodzona jesienia tez mam do tej pory roku pewien sentyment ;) kiedyś probowalam zrobic kruszonek, ale cos mi nie wyszlo... z jesiennych smakow zostaja mi chyba lody cynamonowe grycana - pomaczam w nich labłka ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...