Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanoc 2015 :) I wszystko już jest.



Mili.
Najpiękniejszych rodzinnych Świąt Wielkanocnych,
dla Was i Waszych Bliskich.
Monika :)


Babka z ajerkoniakiem White Plate...


Kruche ciastka - produkcja Karolinki :)




Kajmak także White Plate - cukier +mascarpone :)



I jesli komuś brak zielonego na stole.
Jeszcze cieplutki przepis dyktowany z Gdyni od Asi i Ewy - na roladę szpinakową z serkiem Almette i łososiem :)

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

opakowanie szpinaku mrożonego (liście)
łyżka masła
4 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki

1.5 opakowania serka almette - ziołowego (lub innego)
ok. 180 g plastów wędzonego łososia


Szpinak smażę na maśle, doprawiam do smaku solą, pieprzem i dodaję rozgnieciony czosnek.
przestudzony szpinak rozdrabniam (ja w blenderze).
Białka jaj ubijam na pianę, dodaję przestudzony szpinak, mieszam rózgą, dodaję żółtka jaj - nadal mieszam delikatnie. Przez sito przesypuję do masy dwie łyżki mąki. Delikatnie mieszam.

Masę rozprowadzam na papierze, położonym na blasze piekarnika.
Piekę w temp. 200 st - przez 25 minut.

Ciepły spód smaruję serkiem, rozkładam łososia i delikatnie zwijam od dłuższego boku.
Smacznego!
M. :)

8 komentarzy:

  1. Wszystko piękne, ale ciasteczka po prostu PRZESŁODKIE!
    Wesołych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności u Ciebie Moniś.
    Radosnych Świąt Wielkiej Nocy dla Was :)

    OdpowiedzUsuń
  3. same smakowite rzeczy.
    Radosnego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, zdecydowanie ciasteczka Karolinki prezentują się najpiękniej!:)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Wasze pastelowe zdjęcia i ciepło, które bije z każdego posta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłem przypadkiem na Twój blog.Piszesz ,że nie potrafisz robić zdjęć.To chyba żart.Są piękne i takie....szlachetne jak...sarny.Wiem co mówię,jestem malarzem.Gotowanie jest alchemią i żeby działało potrzebny jest Blask,a Ty go w sobie masz.

    i

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłam szpinak świeży , czy taki też się nadaje do tego dania? Jak z nim postąpić? Gotować jakoś wcześniej przed smażeniem czy surowy na patelnie? Z góry dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  8. Świeży szpinak zblendowałam, odparowałam na patelni. Dalej jak w przepisie. Rolada wyszła świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...