Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
sobota, 4 kwietnia 2015
Wielkanoc 2015 :) I wszystko już jest.
Mili.
Najpiękniejszych rodzinnych Świąt Wielkanocnych,
dla Was i Waszych Bliskich.
Monika :)
Babka z ajerkoniakiem White Plate...
Kruche ciastka - produkcja Karolinki :)
Kajmak także White Plate - cukier +mascarpone :)
I jesli komuś brak zielonego na stole.
Jeszcze cieplutki przepis dyktowany z Gdyni od Asi i Ewy - na roladę szpinakową z serkiem Almette i łososiem :)
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
opakowanie szpinaku mrożonego (liście)
łyżka masła
4 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki
1.5 opakowania serka almette - ziołowego (lub innego)
ok. 180 g plastów wędzonego łososia
Szpinak smażę na maśle, doprawiam do smaku solą, pieprzem i dodaję rozgnieciony czosnek.
przestudzony szpinak rozdrabniam (ja w blenderze).
Białka jaj ubijam na pianę, dodaję przestudzony szpinak, mieszam rózgą, dodaję żółtka jaj - nadal mieszam delikatnie. Przez sito przesypuję do masy dwie łyżki mąki. Delikatnie mieszam.
Masę rozprowadzam na papierze, położonym na blasze piekarnika.
Piekę w temp. 200 st - przez 25 minut.
Ciepły spód smaruję serkiem, rozkładam łososia i delikatnie zwijam od dłuższego boku.
Smacznego!
M. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wszystko piękne, ale ciasteczka po prostu PRZESŁODKIE!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :-)
Pyszności u Ciebie Moniś.
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkiej Nocy dla Was :)
same smakowite rzeczy.
OdpowiedzUsuńRadosnego Alleluja!
Tak, zdecydowanie ciasteczka Karolinki prezentują się najpiękniej!:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Uwielbiam Wasze pastelowe zdjęcia i ciepło, które bije z każdego posta ;)
OdpowiedzUsuńWpadłem przypadkiem na Twój blog.Piszesz ,że nie potrafisz robić zdjęć.To chyba żart.Są piękne i takie....szlachetne jak...sarny.Wiem co mówię,jestem malarzem.Gotowanie jest alchemią i żeby działało potrzebny jest Blask,a Ty go w sobie masz.
OdpowiedzUsuńi
Kupiłam szpinak świeży , czy taki też się nadaje do tego dania? Jak z nim postąpić? Gotować jakoś wcześniej przed smażeniem czy surowy na patelnie? Z góry dzięki za odpowiedź
OdpowiedzUsuńŚwieży szpinak zblendowałam, odparowałam na patelni. Dalej jak w przepisie. Rolada wyszła świetnie:)
OdpowiedzUsuńThe closest casino to me 188bet 188bet ミスティーノ ミスティーノ 950amazing casino stories - Casino In Japan
OdpowiedzUsuń