Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


sobota, 19 grudnia 2015

Świątecznej krzątaniny czas :)


Pięć dni do Wigilii to już dobry czas na kilka kuchennych przygotowań. W moim kalendarzu plan na ten weekend jest następujący:

*dziś nastawiłam zakwas na barszcz

ZAKWAS NA BARSZCZ
umyte i obrane buraki, kroję w duże kawałki, dodaję: dużą kromkę chleba żytniego na zakwasie, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, łyżkę soli. Buraki z dodatkami zalewam w ceramicznym naczyniu – do pokrycia buraków. Zakrywam. Będzie gotowy na środę :)
Powienien się pokryć pianą i mieć kwaskowaty zapach. Dodam go do wigilijnego barszczu.



**pierniczki zostały upieczone dziś wieczorem

PRZEPIS NA PIERNICZKI TU


***jutro przygotuję świąteczną kapustę, którą wykorzystam także do uszek i pierogów


KAPUSTA Z GRZYBAMI

80 dag kapusty kiszonej, pokrojonej
dwie duże garście grzybów
dwie duże garście wędzonych śliwek
duża garść suszonej żurawiny
duża cebula
2 łyżki oleju
dwa jabłka
liść laurowy
kmin rzymski
3 łyżki cukru

Grzyby, śliwki i żurawinę - zaleam wodą i moczę całą noc. Ja ich nie kroję. Rano gotuję ok. godziny.

W dużym garnku przesmażam na rozgrzanym oleju cebulkę, potem dodaję kapustę. Chwilkę duszę, dodaję pokrojone w cząstki jabłka, kmin, cukier, wlewam grzyby, śliwki wraz z zalewą, dodaję cukier, na końcu liść laurowy, zagotowuję i duszę ok. 40 minut na małym ogniu.
Najlepsza jest oczywiście przez następne trzy dni.

CIASTO NA PIEROGI I USZKA
65 sztuk
3 kubki mąki (przesianej)
1 jajko*
2 łyżeczki soli*
2 łyżki oleju
1 1/3 kubka dobrze ciepłego mleka

Mąkę przesiewam na stolnicę, w środek wbijam jajko, zagniatając dodaję stopniowo sól, olej i mleko. Ciasto powinno być gładkie, delikatnie błyszczące i delikatnie klejące. 
Odstawiam do lodówki na czas przygotowania farszu.


Miłej, rodzinnej pracy dla Was :)
M.

5 komentarzy:

  1. Ale smakowicie... ja już się doczekać barszczyku nie mogę:)
    ściskam i cudnego tygodnia świątecznego życzę:)
    Radosnych i pełnych magii Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności na Grabinie. :)
    Ja wczoraj z synem robiłam pierogi :)
    Pozdrowienia serdeczne dla Was.
    Ps.Mnie już mój synuś przerósł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for posting useful links in your article regarding military. Keep it up.

    OdpowiedzUsuń
  4. This is a massive and an very interesting write to check out on this massive website. Never post any replies only now just could not resist
    This is a massive and a very interesting post to check on this awesome site! Almost never post any feedback but now i just did not resist
    Totally and an highly interesting post to read on this nice website. Almost never write any feedback but now i just did not resist
    Sarah Berger

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...