Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


środa, 11 kwietnia 2012

Na dobry początek :) i na pokuszenie...



Drogie Panie, mam coś dla Was na piękny początek dnia.
Coś diabelsko słodkiego i nie mniej kobiecego.
Sernik kajmakowy, do naszej porannej kawy i piosenkę...

Wczoraj z Córką miałyśmy prawdziwy dzień kobiet. Małe zakupy, wieeelkie lody a przez cały dzień piosenki Agnieszki Osieckiej w tle...

"Czarne perfumy" poruszyły nas wczoraj najmocniej. A przyznam szczerze, kiedy zobaczyłam wykonanie Adriany Kuczun, krew jeszcze mocniej zawrzała ;)
Cóż za Dziewczyna!
Kiedy na nią patrzę i jej słucham, żałuję, że na pierwszym miejscu listy rzeczy, których nie umiem i nie powinnam nigdy robić jest śpiew właśnie...:)



Sernik zaś...aksamitny. Koniecznie dobrze schłodzony. Słodki, z pewnością dla miłośników kajmaku...Co prawda podczas świąt żaden z dżentelmenów nim nie wzgardził i sernik rozpłynął się w jeden dzień...ale i tak moim zdaniem to ciasto zdecydowanie dla kobiet ;)
Przygotowałam go na podstawie przepisu, który znalazłam u Majanki - w tym miejscu - nie czyniąc żadnych zmian, polecam Wam go z czystym sumieniem ;)




SERNIK KAJMAKOWY

na spód:
200 g ciastek digestive w czekoladzie
60 g masła
łyżeczka cynamonu

750 g białego twarogu na sernik
3 spore jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki cukru
pół szklanki śmietany kremówki
400 g masy kajmakowej

Piekarnik nastawiam na 175 st.
Blachę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.
Ciastka kruszę, mieszam z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Masą wykładam spód blachy.

Ser ubijam z cukrem. Stopniowo dodaję wanilię, kolejno jajka, kremówkę i mąkę - cały czas miksując.
Masę serową dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 200 g kajmaku, miksuję.
Na spód z ciastek wykładam masę sera z kajmakiem, następnie delikatnie rozprowadzam pozostałe 200 g kajmaku (lekko podgrzałam w mikrofali) a na wierzch - pozostałą część masy serowej.
Piekłam 1 godzinę i 20 minut (u Majanki 1 godzina). Następnie zostawiłam w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a przed podaniem schłodziłam kilka godzin.

Smacznego!
M.

49 komentarzy:

  1. O Moniś, jak sie cieszę,że Cię zainspirowałam:).Piękny jest Twój serniczek, nie mogę się napatrzeć i chętnie bym skubnęła choć kawałeczek.
    Ślicznie Ci wyszedł:)
    Miłego dnia ,usciski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko, ale tylko dlatego, że szłam za Tobą krok po kroku :) kiss!!

      Usuń
  2. To coś dla mnie- kremowy sernik i piosenki Agnieszki O.
    Cudowny początek nowego!
    Pozdrawiam Cię ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber....mmmm wiesz o czym mowa! Ściskam!

      Usuń
  3. Monisiu... Ja tu o suchym jogurcie, a Ty mi tu takie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moni...jogurt jogurtem, ale trochę słodyczy nam się należy ;)
      Pozdrowienia!
      Ciągle mi się wydaje, że jest poniedziałek ;)

      M.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Pozdrowienia przesyłam :)
      M. :)))

      Usuń
  5. Sernik pewno pyszny, ale mnie bardziej o tę otoczkę chodzi... Osiecka moja miłość, cudna. Fajnie czasem spędzić taki dzień, kiedy człowiek nic nie musi. Pozdrawiam
    evergreen-pola.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Polu :) Doceniam takie dni i trzymam je mocno w pamięci.
    Życzę Ci miłego dnia ;)

    ja dziś dla odmiany ruszam na stołeczne urzędy, więc wczorajszy relaks przyda się idealnie ;)

    serdeczności
    M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! Spróbowałabym kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kosztuj i to nie jeden!
      :) pozdrawiam!

      Usuń
  8. mimo po-świątecznego przesytu, dla takiego sernika zrobiłabym malutki wyjątek i skosztowałabym.. ojj, chyba nie-jeden kawałek

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały sernik,z kajmakowym dodatkiem to już niebiansko musi smakować! Cudne zdjęcia, super opis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. wykwintny specjał świąt:)muszę w końcu się zebrać i upiec coś innego,jeśli chodzi o serowe słodkości,niż tradycyjny i oczywiście bajeczny sernik z przepisu Babci na swojskich jajach;)w te święta była dodatkowo domowa Pascha;)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz Pani ;) ja w te święta pierwszy raz, w mojej cukierni spróbowałam paschy! I to coś niesamowitego. Lekka, delikatnie słodka i te owoce...poezja! Szukam przepisu...może pomożesz?
      :) miłego dnia!

      Usuń
    2. a,pewnie;)z przyjemnością zapraszam;)http://szafirkowadziewczyna.blogspot.com/2012/04/cziiipascha-wielkanocna-z-zyczeniami.html rozsmakowywałam się jej aksamitną konsystencją jeszcze parę dni po swiętach,aby odrobinę ukrócić czas oczekiwania do następnej;)nie ma to jak swojskie smaki,a zapach unoszący się po kuchni podczas produkcji twarogu..niezapomniany.
      pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dziękuję! Z wielką przyjemnością zrobię!
      Super :)
      Miłego dnia
      M.

      Usuń
  11. Taki sernik to moje marzenie, teraz, jutro, wczoraj, zawsze... wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Wiewióreczko, oj i ja codziennie bym nie odmówiła :)
      M.

      Usuń
  12. wspanialy serniczek i taki elegancki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ktoś musi być elegancki w tym domu ;) padło na sernik ;))
      ściskam
      M.

      Usuń
  13. Śliczny ....kusi i to bardzo. Taki prosty i elegancki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uleganie pokusom to słodka część życia...prawda?
      ściskam mocno
      M. :)

      Usuń
  14. No i jeszcze muszę dopytać jak u licha wyszedł Ci taki piękny biały wierzch? Białe wierzchy to mój kompleks :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Moja...Bladego pojęcia nie mam ;)
      Nawet go folią nie zakrywałam, a czas pieczenia miał zacny.
      Myślę, że to kwestia temperatury. Jednak 175 st. to takie wolne dopiekanie :)
      buziak
      M.

      Usuń
  15. Cudowny...i pięknie uchwycony. Na kobiecy dzień jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, prawda - słodko go dopełnił :)

      Usuń
  16. Monika, ale piękny! I na jakiej eleganckiej paterze! Nie obraziłabym się za takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No gniewać się nie będziemy ;)
    Jeszcze podany do łóżka z kawą....prawda?

    serdeczności
    M.

    OdpowiedzUsuń
  18. Monnia ,ale piękne zdjęcie i sernik co mnie kusił już u Madzi , teraz ty , chyba co się odwlecze to i tak się upiecze:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buzia, Aluś! Miłego weekendu :)
      Mnie się w niedzielę znowu upiecze na urodziny Córki :)
      M.

      Usuń
  19. Baaaardzo na pokuszenie, ale ja chętnie ulegam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm....no proszę ;) jakie to słabości sernik wydobywa na światło dzienne;)

      Dziękuję za wszystkie ciepłe i uśmiechnięte buzie!
      Powolutku odstawiam gary i laptopa bo ogród się budzi do życia. Pierwszy raz w życiu mam ochotę zająć się nim z chęci a nie z musu...
      To już chyba klimakterium w pełnej postaci :D

      buziaki, do miłego!
      Monika :)

      Usuń
  20. Mówiłaś mi o nim....sernik mam nadzieję upiec, bo wygląda obłędnie a ja uwielbiam serniki, kocham kajmak a digestive to moje ulubione....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczemy na majówkę? Rrrrazem? :D :*

      Usuń
  21. Przepiękny. No i do tego ten kajmak, który idzie w biodra a i tak nie można mu się oprzeć. Oj nie można.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biodra i pokusy...jakoś to w parze idzie ;)
      a niech tam!

      buziaki wielkie ;)
      M.

      Usuń
  22. z kajmakiem biorę w ciemno :)))) Kabamaiga ma rację, ciężko mu się oprzeć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ciemku to i dwa kawałki można Droga Ago-oo ;)

      ściskam
      M.:)

      Usuń
  23. Callebaut can make very high quality baking dark chocolate along with
    a attribute wonderful effective savour. The exact capuccino ground up area could be described as removable
    helping regarding storage space space. Trickle out trucks typcially establish Five to ten cups of a cup of coffee at a stretch.
    The most affairs is situated a the liver after P450 route are on the go precessing a medicine, as one example,
    and yet another crack or else compliment goes into.
    Roland computer keyboard and as well synths are probably the preferred worldwide Without hesitation.


    My page Coffee Maker Reviews

    OdpowiedzUsuń
  24. Blendtec offers Good Atmosphere technical on
    our vita mixer. Remember when the guy / girl found frustrated to
    take money on distinct, at that moment they got this situation.
    You will need to create a machine, and the very house hold kitchen areas in recent years at present.
    Pickup truck go for poker hand mixers web to help make the cooking purpose not very difficult.


    Also visit my blog Best Blenders

    OdpowiedzUsuń
  25. Saving money Super star Machine s3000 features some display screens,
    an exceptional display screen definitely well suited for
    making juice carrots, abundant grns, wheat-grass, kale, kale, chard coupled with soft
    sided grns. Together with Ninety five yrs old,
    style really good, possibly even exercising 2 hours regular!

    If you have it will need to remain fixed. Post everything in blender and consequently
    incorporate.

    my web page - 3d studio max 9 download

    OdpowiedzUsuń
  26. Processes how the acai down in a juice machine so cater for.
    Go on and allowed to remain toward the Buildings make available, while push X
    Usb 2 . 0 Contact. Your kids will love most of the perfect cones you can cook up these with blizards bashing quality of that particular mechanism.
    Kenwood Short began which has a completely different
    business within just 1936, in england and wales.
    As you unpack your current Breville juice machine Ikon, designated you now have the
    world class item.

    Feel free to surf to my web blog ... bamix Blender john lewis

    OdpowiedzUsuń
  27. To lower the number on to skin along with process
    the type of super fruit. Spilling turn out to be most familiar health problems
    probably have in addition to your food processor.
    Where if you appreciate strawberry in addition to carrot beverage but nevertheless , use a
    simple cheap a major centrifugal juice machine has become the best option.

    Most common through your Panasonic branded, Enterprise & People work together Secret headquarters, Matsushita Electric battery Organization Denver colorado.
    Everyone devour safe. expense of charge extractor- Attempt to assess the valuation on juice machines
    during distinct brand names.

    Feel free to visit my web page: hamilton beach wave power blender chopper

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...