Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
niedziela, 1 kwietnia 2012
Wiosna przy pracy :) Święta za pasem!
Na stole tulipany, kurczaczki, poświęcona wczoraj palemka...
W kuchni jeszcze miotają się ziarenka maku i zagubiona różowa perełka.
W ogrodzie młode krzewy, drzewka, góra białych kamyków do rozsypania :)
Na Grabinie dawno nie było tak pracowitych weekendów. Od świtu do zmierzchu.
Czekamy na Wielkanoc, czekamy na Ciepło. A czekając....pracujemy!
Dziś garść przepisów. Na mazurki i ćwikłę.
Poniżej zaś przepisy na babki, serniki i pasztet z soczewicy.
Mazurek makowy. Czym go udekorujecie - zależy wyłącznie od Waszej inwencji. Konfitury? Biała czekolada? Ciemna czekolada? Kajmak?
Mnie się zamarzył w lekkich, wiosennych pastelach. Potem w gorzkiej czekoladzie.
Zmniejszyłam ilość cukru, bo robię tak w przypadku wszystkich mazurków.
MAZUREK MAKOWY
przepis: Maria Disslowa, "Jak gotować" z moimi zmianami
250 g maku
250 g masła, miękkiego
180 g cukru
250 g mąki pszennej przesianej
2 jajka
po szczypcie: gałki, cynamonu i rozbitych goździków
Mak mieszam z mąką, dodaję masło w kawałkach, cukier, przyprawy a na końcu - kolejno jaja. Wyrabiam gładkie ciasto, które schładzam 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do 175 st.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt - między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Zdejmuję górny papier, wyrównuję nożem brzegi.
Ciasto schładzam kolejne 30 minut.
Piekę ok. 35 minut.
...spód po upieczeniu
MAZUREK KRÓLEWSKI
przepis:
Maria Disslowa, z moimi zmianami
na zdjęciu - przygotowany z połowy porcji, podanej w oryginalnym przepisie
185 g miękkiego masła
185 g mąki pszennej, przesianej
60 g mielonych migdałów
skórka cytrynowa lub pomarańczowa (dałam 1 łyżkę)
2 gotowane żółtka
1 żółtko surowe
szczypta soli
Ucieram masło na lekką masę, dodaję żółtka - gotowane i surowe, ucierając dalej. Wsypuję cukier, dodaję skórkę i migdały. Na końcu - mąkę i szybko zagniatam gładkie ciasto.
Schładzam 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 175 st.
Ciasto rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odklejam górny arkusz, wyrównuję nożem boki, dekoruję.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Następnie piekę 35 minut.
Na zdjęciu mazurek jest udekorowany konfiturą pomarańczową i migdałami.
Smacznego!
ĆWIKŁA
według przepisu Mojej Mamy
2 kg buraków
0.5 szklanki octu
0.5 szklanki cukru
300 g chrzanu
szczypta soli
Buraki myję, zalewam zimną wodą, solę i gotuję w mundurkach na pół twardo.
Kiedy lekko ostygną, obieram je i ścieram na drobnej tarce.
Doprawiam octem, cukrem - mieszam. Stopniowo dodaję chrzan i mieszam, aż się równomiernie rozłoży.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja po proszę po kawałeczku, po troszeczku wszystkiego co u Ciebie... atmosfery tez :)
OdpowiedzUsuńWszystko takie pyszne. Uwielbiam mazurki.
OdpowiedzUsuńPiękne kolory u Ciebie Moniś, istna wiosna w domu :)
Pozdrawiam.
nie spotkalam sié jeszcze z makowym mazurkiem;) czy mak musi byc przemielony?
OdpowiedzUsuńOj, pardonsik, małe opóźnienie :) mak nie mielony :)
Usuńserdeczności
Monika
Wiosennie i już tak świątecznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo mazurki , o cudowne, ach mazurki to zdecydowanie moja bajka , uwielbiam je piec ,a potem dopieszczać , jeść zresztą tez
OdpowiedzUsuńa ćwikła na Wielkanoc i nie tylko musi być
Bardzo smakowicie u Ciebie, a na zdjęciach to już jest wiosna i święta... pozdrawiam z zimnego i wietrznego Wrocławia:)
OdpowiedzUsuńJak wiosennie:) Ja za mazurki zabieram się w czwartek:) Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńMazurek królewski to mój typ! Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje! Świetny przepis na świąteczny stół ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie u Cb :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam pięknie za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńTrzymajcie się cieplutko!
Monika :)
a ile cukru do mazurku królewskiego?
OdpowiedzUsuń:) sprawdzam...
OdpowiedzUsuń60 g
dzięki, pozdrawiam:)
M.
Biale anemony, nieeeeee! :-)
OdpowiedzUsuńMonika, myslalam ze znam Disslowa na wyolt, a tu prosze taka perelka (oblebie go ozdobilas!!), az nei moge uwierzyc ze mam makowego alergika pod dachem, poczekam na lubiacych mak gosci wobec tego :)