Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


niedziela, 1 kwietnia 2012

Wiosna przy pracy :) Święta za pasem!



Na stole tulipany, kurczaczki, poświęcona wczoraj palemka...
W kuchni jeszcze miotają się ziarenka maku i zagubiona różowa perełka.
W ogrodzie młode krzewy, drzewka, góra białych kamyków do rozsypania :)

Na Grabinie dawno nie było tak pracowitych weekendów. Od świtu do zmierzchu.
Czekamy na Wielkanoc, czekamy na Ciepło. A czekając....pracujemy
!

Dziś garść przepisów. Na mazurki i ćwikłę.
Poniżej zaś przepisy na babki, serniki i pasztet z soczewicy.




Mazurek makowy. Czym go udekorujecie - zależy wyłącznie od Waszej inwencji. Konfitury? Biała czekolada? Ciemna czekolada? Kajmak?

Mnie się zamarzył w lekkich, wiosennych pastelach. Potem w gorzkiej czekoladzie.
Zmniejszyłam ilość cukru, bo robię tak w przypadku wszystkich mazurków.


MAZUREK MAKOWY




przepis: Maria Disslowa, "Jak gotować" z moimi zmianami


250 g maku
250 g masła, miękkiego
180 g cukru
250 g mąki pszennej przesianej
2 jajka

po szczypcie: gałki, cynamonu i rozbitych goździków

Mak mieszam z mąką, dodaję masło w kawałkach, cukier, przyprawy a na końcu - kolejno jaja. Wyrabiam gładkie ciasto, które schładzam 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewam do 175 st.
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt - między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Zdejmuję górny papier, wyrównuję nożem brzegi.
Ciasto schładzam kolejne 30 minut.
Piekę ok. 35 minut.


...spód po upieczeniu





MAZUREK KRÓLEWSKI



przepis:
Maria Disslowa, z moimi zmianami
na zdjęciu - przygotowany z połowy porcji, podanej w oryginalnym przepisie


185 g miękkiego masła
185 g mąki pszennej, przesianej
60 g mielonych migdałów
skórka cytrynowa lub pomarańczowa (dałam 1 łyżkę)
2 gotowane żółtka
1 żółtko surowe
szczypta soli

Ucieram masło na lekką masę, dodaję żółtka - gotowane i surowe, ucierając dalej. Wsypuję cukier, dodaję skórkę i migdały. Na końcu - mąkę i szybko zagniatam gładkie ciasto.
Schładzam 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 175 st.
Ciasto rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odklejam górny arkusz, wyrównuję nożem boki, dekoruję.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Następnie piekę 35 minut.
Na zdjęciu mazurek jest udekorowany konfiturą pomarańczową i migdałami.
Smacznego!

ĆWIKŁA



według przepisu Mojej Mamy
2 kg buraków
0.5 szklanki octu
0.5 szklanki cukru
300 g chrzanu
szczypta soli

Buraki myję, zalewam zimną wodą, solę i gotuję w mundurkach na pół twardo.
Kiedy lekko ostygną, obieram je i ścieram na drobnej tarce.
Doprawiam octem, cukrem - mieszam. Stopniowo dodaję chrzan i mieszam, aż się równomiernie rozłoży.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Ja po proszę po kawałeczku, po troszeczku wszystkiego co u Ciebie... atmosfery tez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko takie pyszne. Uwielbiam mazurki.
    Piękne kolory u Ciebie Moniś, istna wiosna w domu :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie spotkalam sié jeszcze z makowym mazurkiem;) czy mak musi byc przemielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, pardonsik, małe opóźnienie :) mak nie mielony :)

      serdeczności
      Monika

      Usuń
  4. Wiosennie i już tak świątecznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. o mazurki , o cudowne, ach mazurki to zdecydowanie moja bajka , uwielbiam je piec ,a potem dopieszczać , jeść zresztą tez
    a ćwikła na Wielkanoc i nie tylko musi być

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie u Ciebie, a na zdjęciach to już jest wiosna i święta... pozdrawiam z zimnego i wietrznego Wrocławia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wiosennie:) Ja za mazurki zabieram się w czwartek:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mazurek królewski to mój typ! Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje! Świetny przepis na świąteczny stół ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam pięknie za miłe słowa!
    Trzymajcie się cieplutko!

    Monika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile cukru do mazurku królewskiego?

    OdpowiedzUsuń
  11. :) sprawdzam...
    60 g

    dzięki, pozdrawiam:)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Biale anemony, nieeeeee! :-)
    Monika, myslalam ze znam Disslowa na wyolt, a tu prosze taka perelka (oblebie go ozdobilas!!), az nei moge uwierzyc ze mam makowego alergika pod dachem, poczekam na lubiacych mak gosci wobec tego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...