Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
środa, 16 lipca 2014
Czas w drogę! Sukienki + batoniki ;)
Sukienki, piłka, parawan, nawigacja, sukienki..... Wakacje!!!
Kierunek Kołobrzeg i Jastrzębia Góra.
Cała w skowronkach bo lato kocham ogromnie, wyjazdy z Córką też. Zostaje ogród, rowery i aparat...ale raczej nie zdążę za nimi zatęsknić. Jutro przede mną cały dzień za kierownicą, więc już dziś - Wam życzę cudownych wakacji!
Ze sobą zabieram słój owsianych batoników z orzechami.
Delikatne, łagodne w smaku ale nie mdłe. Pyszne do porannej kawy, jako szybkie śniadanie, przekąska w samochodzie, po południu w drodze na odbiad ;)
Przepisów na batoniki wielozbożowe, owsiane jest mnóstwo. Mnie zawsze się podobał ten Nigelli, która do swoich nie dodawała cukru, masła ani miodu.
Mój przepis to kolejna wersja.
BATONIKI OWSIANO-ORZECHOWE
1 l skondensowanego, niesłodzonego mleka
300 g płatków owsianych
50 g amarantusa
50 g wiórków kokosowych
150 g żurawiny
100 g pestek dyni
100 g sezamu
120 g niesolonych orzechów ziemnych
50 płatków migdałów
3 łyżki syropu z agawy
szczypta soli
Dużą blachę, delikatnie smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na 150 st.
W szerokim rondlu zagotowuję mleko (tylko chwilę), wyłączam ogień i chwilę studzę.
W mleku rozpuszczam agawę i sól.
Wszystkie ziarna i orzechy mieszam razem. Mieszankę zalewam gorącym mlekiem.
Masę przekładam na blachę i piekę 1h 20 minut.
Ja wolę przypieczone złote ziarenka, jeśli wolicie jaśniejsze -skróćcie temperaturę pieczenia :)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis na batoniki;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Co to aramantus? A da rade bez orzechów bo karmie piersią a skrzat mój ma dopiero 2,5 m-cy więc nie będę ryzykować wysypki itd. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcuuuuudowny blog, dodaję do obserwowanych i będę regularnie zaglądać, dziękuję za inspirację co do pavlovej - piekłam wczoraj -pychooota. Życzę udanego wypoczynku, my też trzy tygodnie temu byliśmy w Jastrzębiej Górze :)
OdpowiedzUsuńMniam. Narobilas mi smaku. Uwielbiam takie zdrowe opcje.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkości!
OdpowiedzUsuńJuż tak długo Cię nie ma..a ja wchodzęi czekam..pozdrawiam.Gosia
OdpowiedzUsuńmersin
OdpowiedzUsuńadana
aksaray
ankara
antalya
3G6NJ
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
EJBQ