Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


wtorek, 4 września 2012

Pomidor. MY LOVE ;)


Kiedy moja Mama nosiła mnie pod sercem :) nie mogła prawie nic jeść.
Brzuszek (czyli ja ;) rósł, ona chudła zaś Tata targał do szpitala skrzynki z...sokiem pomidorowym.
Sok pomidorowy, sprzedawany wówczas w szklanych butelkach i suche skórki z chleba - jedyne co przyswajałyśmy.
Moje uwielbienie do pomidorów wyssałam zatem dosłownie z mlekiem matki.
Słodkie, pachnące jeszcze krzakiem, soczyste - nie wyobrażam sobie lata bez pomidorów, a bywa, że nawet czasem i zimy...choć wtedy pozostaje się cieszyć jedynie kształtem i kolorem.

Ale teraz . I to najpyszniejsze. Na bazarach, na straganach a nawet na krzakach w moim ogrodzie :)

Pomysł na ten krem zaczerpnęłam od Anny, u której wyglądał tak apetycznie, że pozostało tylko dokupić paprykę i włączyć piekarnik!



KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI

4 pomidory malinowe
4 średnie czerwone papryki

0.75 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka octu balsamico

sól, pieprz, cukier - do smaku

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.
Warzywa układam w żaroodpornym naczyniu i piekę przez ok. 45 minut.
Upieczone - obieram ze skóry, miksuję blenderem i łączę z bulionem warzywnym.
Doprawiam do smaku i podaję: z grzankami, z kostkami sera feta, z rożkami z ciasta francuskiego lub po prostu sam :)

Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Również uwielbiam pomidory :) Zwłaszcza malinówy :) Szybki i fajny przepis :) Na pewno... skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam zwykły chleb z masłem + pomidory :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wyprobuje przepis uwielbiam pomidory a taki gesty przecier,tudzież krem mi sie od dawna marzy.
    Pozdrawiam gorąco,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Witajcie :)

    Lektura Smaku, Marcelina - i szczypior!!!! :)

    M&amp ściskam ciepło

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. No, ja też lubię zajadać chleb z masłem i pomidorem, lubię zapach pomidorów, zanim się w nie wgryzę, wącham, cudowne :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku,kocham pomidorki. Taka zupka musi być extra pyszna.
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też kocham pomidory.W każdej postaci! A najlepsze rosną w mojej szklarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    na zimę polecam przecier własnej produkcji z pomidorów odmiana "lima", zupa przyrządzona z takiego przecieru jest rewelacyjna
    Anka z Dobrzynia nad Drwęcą

    OdpowiedzUsuń
  9. Serdecznie zapraszam do zabawy z okazji pierwszych urodzin naszego bloga :)

    http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/08/urodzinowe-candy.html

    OdpowiedzUsuń
  10. jej!cóż za pokuszenie o poranku:))szczęście,że na krzaczkach wciąż pysznią się rumiane okazy,tuż obok domu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pomidorowe kremy, dla mnie zupa pomidorowa musi być zawiesista a nie tylko zabarwiona przecierem ;) Z papryką jeszcze nie jadłam chętnie wypróbuję :))
    Zapomniałam Ci podziękować - piekłam w weekend pierwszy chlebek bez foremki z Twojego przepisu - udał się! dziękuję! Mój zakwas jest jeszcze młody - ma 4 miesiące, więc nie podniósł chlebka za bardzo i mam jeszcze kłopot z przekładaniem bochenka z koszyka na blaszkę, ale pracuję nad sobą :D A Twoje przepisy to moja inspiracja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i teraz Monika kusi tym kremem - ladnie to tak? :)) A lubisz chleb, cos czuje ze napewno? Usciski sle!

    OdpowiedzUsuń
  13. Monika, o zupie z pieczonych pomidorów to pierwsze słyszę, ale coś czuję że zapamiętam na długo! Jak myślisz - lepiej jutro czy na niedzielę? :)

    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na niedzielę :)))

    Oj chleb lubię, a skórki najbardziej!

    Kobieto :) dziękuję Ci pięknie i ściskam cieplutko.

    Wszystkim dziękuję za przemiłe słowa i odwiedziny na Grabinie :)
    Razem jakoś przetrwamy tą jesień :)))

    buziaków moc!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  15. taka zupa z pomidorów jest grzechu warta. pomidory my love:) dokładnie tak
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  16. That cream sounds so good. I can not wait to try it. Have a great day. xo

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...