Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


czwartek, 10 października 2013

Ciepło, cieplej...curry. Obiad z ziemniaka :)




"Tobie to wystarczy dać ziemniaków i sera, by byłaś szczęśliwa" – śmiał się ktoś kiedyś ze mnie. I dużo w tym prawdy. W domu rodzinnym kulasza, pierogi ruskie, frytki Mamy. W moim domu ziemniaki pieczone, zapiekanki w sosie śmietanowym, pieczywo na ziemniakach i placki.
I tak jak z pomidorami, ponieważ jemy ich dużo – w odmianach ziemniaka lekko się już orientuję i raczej przypadkowo nie kupuję. Wybieram je tak samo jak jabłka czy brzoskwinie, które daję Córce do szkoły.Na bazarku, "po urodzie" i na wagę, w miejscach sprawdzonych.
Korzystając z ziemniaczanej ściągawki u Ani, przypomnę sobie i Wam tylko, że istnieją trzy główne typy ziemniaków: A, B i C oraz dwa określające ich przydatność do konkretnych potraw.
Typ A – sałatkowy – po gotowaniu lub smażeniu pozostaje zwarty, daje się łatwo pokroić. Ziemniaki tego typu nadają się do sałatek, smażenia i zup (zachowują kształt po obróbce termicznej). Do tego typu zaliczamy odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina.
TYP AB - to typ sałatkowy, raczej wszechstronnie użytkowany. W tej grupie mieszczą się takie odmiany jak Tarpan, Frezja, Agata.
Ja zaś sięgam najczęściej po TYP B – ogólnoużytkowy. Po ugotowaniu jest dosyć zwarty, a pod widelcem lekko się rozgniata. Wśród tego rodzaju najbardziej znane to Irga, Irys, Gala ale występują także Colette, Nandina, Red Sonia, Ewelina.
TYP BC  jest także wszechstronnie użytkowy ale bardziej mączysty ( m.in. Augusta, Jurata, Elida, Ibis, Arkadia, Bryza, Janka, Fregata)
Ostatni to TYP C – mączysty, idealny do puree, na placki czy frytki. Główne odmiany: Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza.
I dziś korzystając z Irgi zapiekłam ziemniaczki z słusznej ilości rozgrzewających jesiennych przypraw. Uwielbiam je zapiekać, nie tylko z uwagi na to, że są pyszne. W czasie pieczenia dom wypełnia się cudownym zapachem curry i karmelizowanych warzyw. Większość kompozycji składników, przypraw i wina spotykam w przepisach Nigelli, która zazwyczaj przed pieczeniem marynuje mięsa, ryby oraz warzywa.

A ponieważ strasznie spodobała mi się ziemniaczana zabawa Truskawki i Chilli – na poczet drogich ziemniaków, ukleiłam także lepieja ;)

Lepszy ziemniak w miłym gronie
niż krewetki dzielić z wrogiem




ZAPIEKANE ZIEMNIAKI CURRY z łososiem

na dwie spore porcje

550 g ziemniaków (typu B)
2 pełne łyżeczki curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czarnuszki
2 małe czerwone cebule
2 korzenie fenkułu
½ szklnki oleju
świeżo mielony pieprz

łosoś 2 x 100 g

marynata do łososia:
2 łyżki sosu sojowego
dwie łyżki wina Marsala
1 łyżeczka musztardy Dijon
świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzewam do 200 st.
Ziemniaki szoruję, kroję w grubą kostkę. Cebulę i fenkuł – w ćwiartki.
Przygotowuję marynatę do warzyw mieszając olej z curry, kuminem, czarnuszką. Polewam nią warzywa i dokładnie mieszam tak – by przyprawy rozprowadziły każdą cząsteczkę warzyw.
Ziemniaki z dodatkami zapiekam w piekarniku przez godzinę.

Marynuję w sosie łososia i dokładam do na rozgrzaną blachę do ziemniaków – po 30 minutach – na kolejne 30 minut.
Zarówno łosoś jak i ziemniaki powinny mieć złocisty, zrumieniony kolor.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ile interesujących i smacznych faktów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna propozycja i świetny lepiej :) jak rozumiem bierzesz udział w konkursie :) powodzenia Ci życzę i kto wie a nóż łyżeczka wygramy i się spotkamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się cieszę, że przyniosło mnie do Ciebie....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...