Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


środa, 18 grudnia 2013

Bączek świąteczny. Przepisy :)



Grabina pachnie piernikami i skórką pomarańczową, wyprodukowaną w ten weekend w hurtowej ilości :)
Dziś przywiozę choinkę, na lodówce wywieszę plan działań. W swoim tempie, w ciepłej bluzie i fartuszku kręcę się jak metalowy bączek (miałam taką zabawkę w dzieciństwie ;) po środku kuchni.

Szukamy wciąż nowych kanałów komunikacji w temacie prezentów. Już wiemy, że 10-latki nie śpią nigdy na tyle głęboko by nie usłyszeć rozmów, które nie są dla ich uszu. Sms.y - zbyt niebezpieczne, konwersacje w języku angielskim - zdemaskowane. Rozmowę prowadzimy na zasadzie gry w skojarzenia...Jak potłuczeni, zaskakując siebie pokrętnością "logiki".

Poniżej lista moich świątecznych przepisów.
Tych samych, które wiszą na lodówce ;)

M.





barszcz czerwony

gołąbki z kaszą i grzybami

pierogi ruskie

kapusta wigilijna

ryba w warzywach

białe śledzie

sałatka z kalafiora

pasztet mięsny


i na słodko:

makowiec

piernik (szybki, bez nastawiania)

piernik dojrzewający

keks bananowy


skórka pomarańczowa


sernik tradycyjny

ciasto kawowo-czekoladowe

ciasteczka makowe

sernik Oreo

przepis na szybkie pierniczki

pierniki 2010

pierniczki 2009

5 komentarzy:

  1. Zrób prezent bliskiej Ci osobie i wyślij Świąteczną Kartkę - http://www.we24.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciepło bijące od Ciebie i Grabiny. Moc świątecznych dobrych myśli ślę!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Magiczny czas w magicznym miejscu...chciałoby się wkraść po ciuchu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...