Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
sobota, 7 grudnia 2013
Cynamonowe jabłka z beszamelem.
Za mną przerwa w dostawie...wszelkiej energii.
Najtrudniejsze i bardzo bolesne rozstanie z moim Tatą.
Próbuję wracać do kuchni, do życia [*]
Zatem ...ciepłe jabłuszko na zimny dzień. Bardzo domowe.
Piekę je chwilę na śniadanie lub podaję ze słodkim sosem na kolację.
Bardzo podobny pomysł znalazłam u Rachel Khoo, która dodatkowo serwuje je ze słodko-ostrym beszamelem. U mnie sos tylko słodki do cynamonowego jabłka.
ciepło Was ściskam
Monika :)
CYNAMONOWE JABŁKA ZE SŁODKIM BESZAMELEM
4 duże jabłka
4 łyżeczki syropu cukrowego
cynamon
4 goździki
na słodki beszamel, za Rachel Khoo ("Little paris kitchen"), z moimi zmianami:
30 g masła
30 g mąki pszennej
400 ml mleka
laska wanilii
4 łyżeczki cukru
odrobina gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiam na 180 st.
Jabłka wydrążam z gniazd nasiennych, wypełniam łyżeczką syropu cukrowego, wkładam goździk i opruszam cynamonem. Piekę zawinięte w papier ok. 30 minut.
By przygotować beszamel rozpuszczam na patelni masło, dodaję mąkę, intensywnie mieszam, dodając mleko - aż sos zgęstnieje. Dodaję rozciętą laskę wanilii, cukier i gałkę.
Podaję jabłka z gorącym sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wysylam mocny, pokrzepiajacy uscisk. Trzymaj sie Moniko!
OdpowiedzUsuńDaj sobie czas. Dasz radę!
OdpowiedzUsuńwiem co czujesz...sciskam mocno :*
OdpowiedzUsuńKochana Moniś, mocno przytulam. :*
OdpowiedzUsuńTak mi przykro bardzo [*].
Dzięki Dziewczyny.
OdpowiedzUsuńKochane jesteście.
I że jesteście :*
Bardzo zaskakujący ten przepis , bardzo ciekawe ,a takie jabłuszko pycha
OdpowiedzUsuńMonika wiem co czujesz , ja przeżyłam to rok temu i jeszcze mi jest ciężko, mój tata umarł w biegu, miałam śmiejącego tatę, a za sekundę już go nie było , pękł mu tętniak :(
OdpowiedzUsuńRok to też chwila. Zresztą taki ból chyba czasu nie zna :( Przykro mi Margot. U mnie to samo - Tata w biegu, w pracy, zawsze silny, zawsze blisko. Tętniak. Sekundy. Przytulam mocno :(
UsuńPyszne jabłuszka Serduszko. Przytulam, myślę i tęsknię.
OdpowiedzUsuńBardzo :****
UsuńWspółczuję całym serduchem i mooocno ściska :*
OdpowiedzUsuń