Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


niedziela, 1 stycznia 2012

Jest Ciabatta. Jest nadzieja ;)



"Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto..." Bardzo lubię to powiedzenie. Szczególnie na Nowy Rok :)

Na Grabinie - prawie ciasto - bo bułki. Ciabatty.
Liska kiedyś pisała o nich "Kopciuszki", dla mnie - Księżniczki ;) i tak też podbiły serca domowników i gości, z którymi bawiłam się w tego Sylwestra.

Kolejne bułki, które nie wymagają zaczynów, zakwasów i specjalnej wiedzy. Nie wymagają nawet formowania. Od kilku dni piekę je codziennie - jako małe i duże, podłużne i "przytulone" i cały czas schodzą z blachy jeszcze ciepłe.


CIABATTA
przepis za Pracownią Wypieków - w tym miejscu

biga:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki

Wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką. Miskę zakrywam folią i odstawiam na noc w ciepłe miejsce.

rano dodaję:
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wyrabiam na dość gładkie, ale kleiste ciasto. Jak radzi Autorka, nie należy dosypywać mąki. Rzeczywiście ciasto szybko podwaja swoją objętość i zmienia konsystencję. Ponownie zakrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia - tym razem na 3 godziny.
Po tym czasie, ciasto wykładam na obsypaną mąką stolnicę, nie zagniatając formuję z niego prostokąt i tnę noże na bułki - kwadraty, prostokąty.
Przekładam na blachę z papierem i odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 st.
Przed wstawieniem blachy, na dno wrzucam kostki lodu.
Piekę ok. 20 minut.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Bardzo ładne Twoje ciabattki, Moniko! Wcale się nie dziwię, że znikają w ekspresowym tempie ;)

    A Liska nie pisała o nich 'kopciuszki', a kapciuszki :) co się bierze z dosłownego przetłumaczenia włoskiego słowa ciabatta na polski :)

    Pozdrowienia serdeczne! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko, też je piekę z tego przepisu! Od kilku lat zresztą, i zawsze się udają, choć mąka bywa różna. Ech, chciałabym wreszcie móc upiec ciabatty!
    Noworoczne pozdrowienia ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciabattę. Pięknie się prezentuje u Ciebie.
    A powiedzenie jest mottem z mojego bloga :))

    Pozdrowienia Moniś na dobry tydzień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam je niedawno i muszę przyznać, że są dla mnie ciabattowym ideałem :) nie ma jak Liskowe przepisy :) pozdrawiam i wszystkiego co Naj w Nowym Roku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczne ciabatki Monis :) Zjadlabym dzis na sniadanie :))

    Wszytskiego najlepszego w Nowym Roku. Dla calej Twojej rodzinki :))

    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo smakowicie się prezentują...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo u Ciebie ostatnio pieczywa:)domowego,na pewno pięknie pachnącego.
    Pozdrawiam serdecznie!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciabatty!
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne... zjadłabym kanapkę z takiej ciabatty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najlepszego z Nowym Rokiem, życze Ci wszystkiego tego czego i sobie życze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale wyglądają,

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm, piękne, wcięlibyśmy na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ah...właśnie zrobiłam zaczyn...ciąg dalszy rano... marzę by wyszły takie jak Twoje... ślę moc najlepszych noworocznych życzeń...pozdrawiam, Ania. /www.smakwdobrymstylu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułki przytulone.
    Tylko Ty mogłaś tak napisać Moni ;*
    Dolny Mokotów tęskni za Tobą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciabatty, ale (nie wiem czemu) jakoś nigdy nie próbowałam robić domowej:) Z pewnością smakuje jeszcze lepiej! A ja po prostu uwielbiam napchać ją moimi ulubionymi dodatkami i wyczarować panini. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pięknie Wam dziękuję za wszystkie miłe i ciepłe słowa.
    Kopciuszki - Kapciuszki mnie rozbawiły;
    zaś Dolny Mokotów niech się spodziewa jutro telefonu :)))

    Wszystkim spokojnej nocy życzę
    M.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wchodząc do Ciebie trudno się nie uśmiechnąć a bułki przytulone to musi być nie byle co :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Niech Grabina nadal czaruje smakiem i aromatem a każdy dzień będzie szczęśliwszy od poprzedniego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobry przepis idealny do bruschette<3
    Ja dopiero zaczynam mozesz wpaść keidyś ; )

    cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Co znaczy :
    cyt: "Przed wstawieniem blachy, na dno wrzucam kostki lodu"..? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...