Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
wtorek, 24 września 2013
Grillowany camembert z orzechami. Aparat i patelnia :)
Połączenie dobrej kuchni, ciekawych ludzi i stworzenie przestrzeni, by rzeczywiście się czegoś nauczyć – tak wspominam wrześniowe warsztaty Akademii Smaku Siemensa.
Warsztaty "Fotografia kulinarna. Obiektywnie apetyczne" poprowadził Leszek Szurkowski, wybitny fotograf związany z Akademią Nikona.
Poza tym, że było pysznie i wesoło – dla mnie największą korzyścią tego spotkania była możliwość pracy z profesjonalistą. I to pracy praktycznej. Przez kilka godzin warsztatów robiliśmy zdjęcia "do skutku", zaś Leszek Szurkowski z ogromną cierpliwością tłumaczył, poprawiał, podpowiadał...
Jedni bardziej gotowali, inni nie wypuszczali z rąk aparatów i nie odstępowali Szurkowskiego na krok (ja ;)...
Z warsztatów przywiozłam przepis, który najsilniej zapisał się w mojej pamięci kulinarnej. Grillowany camembert z orzechami, bakaliami i konfiturą figową. Obłędne połączenie smaków, danie bardzo efektowne i absolutnie do powtórzenia w domu.
GRILLOWANY CAMEMBERT Z ORZECHAMI
przepis: Akademia Smaku Siemens
porcja dla 4 osób
4 serki camembert
1 łyżka oliwy
kilka gałązek rozmarynu i szławii
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki sparzonych migdałów
2 łyżki rodzynek, namoczonych w białym winie
2 łyżki miodu
2 łyżki białego kremu balsamico
sok z 1 cytryny
1 łyżka skórki pomarańczowej
imbir
rukola
200 g konfitury figowej
Miód należy zmiksować w blenderze z kremem balsamicznym, sokiem z z cytryny, skórką pomarańczy i imbirem.
Na rozgrzanej patelni rozłożyć orzechy, migdały, rodzynki i dodać zmiksowany miód.
Całość dusić chwilę na wolnym ogniu.
Serki natrzeć oliwą, połączoną z szałwią i grillować z każdej strony na patelni.
Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem, dodatkiem rukoli, konfiturą figową i kawałkiem bagietki.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chętnie bym spróbowała takiego camemberta. Fajne warsztaty.
OdpowiedzUsuńUściski:*
Juz wyobrazam sobie Monis jak ten camembert musi smakowac...czysty obled ;) Zapisuje sobie przepis. Uwielbiam takie sery z dodatkami.
OdpowiedzUsuńUsciski.
Prosto i genialnie... Uwielbiam... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję Kobiety :*
OdpowiedzUsuńSine niebo i wieje, ale i tak pięknego dnia Wam życzę :)
M.
wygląda bosko
OdpowiedzUsuń