Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


środa, 4 września 2013

Pikantny krem z pomidorów. Kiedy jeszcze takie dobre :)


Może nie być chleba. Może nie być mięsa. Ale pomidory być muszą!
I kawa. I wino...;)

Z końcem lata pomidory ciągle jeszcze pyszne, słodkie i pachnące. Te, z mojego ogródka najbardziej lubię za kształty. Dziwne, trochę krzywe i zabawne. To jedno z nielicznych warzyw, które przetrzymuje mój brak konsekwencji i uwagi w uprawie.
Czas na długie godziny w kuchni przyjdzie, kiedy będzie ciemno, chłodno i mokro, dlatego obiady szykuję jeszcze naprędce.
Szybki krem, dziś na ostro. Dla mnie sam, dla mięsożerców z tacos.


KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW, PAPRYKI z salsą

1 kg pomidórw
2 średnie czerwone papryki
3 łyżki kukurydzy
4 łyżki salsy z chilli (użyłam gotowej)

0.5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka octu balsamico

sól, pieprz, cukier - do smaku

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.
Warzywa układam w żaroodpornym naczyniu i piekę przez ok. 45 minut.
Upieczone - obieram ze skóry, miksuję blenderem i łączę z bulionem warzywnym. Dodaję salsę i kukurydzę.
Doprawiam do smaku.

Tym razem krem podałam z tacos (wypełnionymi smażoną wołowiną, warzywami i ostrym sosem).


***
Korzysłam z produktów Lidla

6 komentarzy:

  1. Pyszne! Jak to robisz, że Twoje pomidory nie potrzebują wiele uwagi? Moje pomidory trzeba obrywać ze zbędnych pędów, czasem nawet pryskać od zarazy, a reszta warzyw rośnie bez specjalnej troski o nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,jakże smacznie! I własne pomidorki z ogródka -super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne, jesienne smaki :) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięęęęękne zdjęcia! Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...