Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


piątek, 13 maja 2011

Muffiny na słono. Szybka kolacja bez wymysłów :)



Rower, sadzenie roślinek w ogrodzie, czytanie książek a nawet rozwiązywanie krzyżówek z Córką - potrafią dać tyle frajdy, że przedłużam te chwile jak mogę.

- Mamuś bo ty ciągle tak pędzisz, coś sobie wymyślasz, po prostu połóżmy się na waszym łóżku i rozwiązujmy krzyżówki. Jest ich 400 wiesz ?!
-...ale...czemu nie?

- Ja nie chcę lasagne. Chcę zjeść tosta i chcę, żebyś usiadła obok mnie...
- ...ale...czemu nie?

Zatem dziś kolacja, która powstała w pięć minut plus 20 minut w piekarniku.
Ona i On kroili składniki, ja odmierzałam mąki, mleko i masło...a resztę już zrobił robot.
Zatem zapraszamy na wytrawne muffiny, idealne na szybką kolację i wieczór na kanapie :)


Moc pozdrowień dla Was z cieplutkiej Grabiny!



WYTRAWNE MUFFINY Z PARMEZANEM

2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła, stopionego, ostudzonego
szklanka mleka
1 duże jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

po filiżance:
dobrej szynki, drobno krojonej
świeżo tartego parmezanu
papryki
suszonych pomidorów z zalewy

garść posiekanych świeżych ziół: bazylii, tymianku.

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Formę na muffiny wykładam papilotkami.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą. Oddzielnie łączę mleko, jajko i masło.
Mokre składniki wlewam do mąki, powoli mieszając. Na końcu dodaję szynkę, ser, pomidorki i świeże zioła - mieszam aż się równo rozprowadzą w cieście.

Piekę ok. 20 minut, podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Smacznego!
M.

...i mimo tych kilku kropli deszczu życzę Wam ciepłego weekendu :)
M. & Co.

16 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne, zrobię je na pewno - na śniadanie, jeszcze ciepłe, posmarowane masłem...
    ... bardzo mi się podobają! ; ) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. muffiny super i bardzo podobają nam się też te sznureczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffiny są bardzo smakowite,a rodzinka pierwszy sort:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie kolacje... Lubię zabierać je na wyjazdy.... Lubię babeczki ;D Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięjne zdjęcia! Mufiinki koniecznie muszę zrobić. Fajnie wyszły by pewnie z ciasta drożdżowego ala ciabata :) ale wtedy to już można pożegnać się z wieczorem na kanapie, a przywitać wieczór ugniataniem ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez mam potrzebę zrobienia muffin wreszcie na słono, nie tylko na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. :) dziękuję Wam pięknie!

    pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. I dobrze Ci córa mówi! Jak zawsze imponująco mądra i ciepła... Uściski, Moniś.

    OdpowiedzUsuń
  9. Słone muffinki, które słodko wyglądają :) Carpe diem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby piszesz Monika, ze bez wymyslow, a ja cos czuje ze to nie takie hop-siup, jednak cos trzeba wymieszac :)) zartuje!

    Zatrzymac sie czasem niby trudno, a jedak posiedziec razem widze Wam dobrze, lubie te Wasze dialogi... cieple...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Wam pięknie!

    Nauka zatrzymania idzie mi wolno, ale idzie :)

    uściski przesyłam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo ciekawy przepis, musze końcu zrobić muffiny na słono, bo chodzą za mną już od dawna

    OdpowiedzUsuń
  13. muffiny wyglądają wytwornie, tak też napewno smakują .
    spróbuję napewno dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Już się w nich zakochałam.
    Czy można zrobić je z mąką żytnią?
    Ile muffinek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis , ja do swoich dziś dodaję drobniutko pokrojoną cebulę, startą marchewkę i natkę pietruszki a jako przyprawę mielone suszone pomidory, bazylię i oregano.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...