Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


poniedziałek, 19 marca 2012

Chleb. Prosty jak budowa...tosta ;)




- Mamcia zrobię sobie tosta...
- E-E. Weź jabłko.
- Nie chcę jabłka! Chcę tosta. To prooooszę zrób mi teraz placki...
- To już zjedz tego tosta. Ale tylko jednego...I jabłko.


Nie należę do kuchennych ortodoksów, ale mam swoją czarną listę, rzeczy, którymi nie chcę karmić Bliskich.
Gotowe tosty są na tej liście. Nie zamierzam tu wchodzić w dyskusję, który składnik jest "pochodzenia naturalnego" a który nie. Zafoliowanego chleba tostowego nie lubię i tyle. I bronię się przed nim jak mogę, a muszę - gdyż ostatnio tosty polubiła moja Córka.

Mały Człowiek doskonale wie, że kiedy raz na kilka dni zaszywam się nad jakąś swoją robótką, hasło "Mamcia taka głodna jestem, zrób mi placki, alboooo...ja...sobie..." - doprowadzi ją do celu :)

Zatem dla dobra własnego i Jej, nauczyłam się piec pieczywo tostowe. Chlebek bardzo przyzwoity - czas świeżości jak należy: 2 dni. A z podanej ilości pozostał jeszcze kawałek ciasta, z którego wyszły dwie bułki. Te z kolei dobrze się nadają do przygrillowania na patelni lub w opiekaczu.




PIECZYWO TOSTOWE
przepis: Julia Child, "Gotuj z Julią", uproszczony przeze mnie

2 łyżeczki drożdży instant
1.5 łyżki letniej wody
szczypta cukru

55 g masła
1.5 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki cukru
3.5 szklanki mąki pszennej przesianej

Drożdże rozpuszczam w 1.5 łyżki letniej wody, dodaję szczyptę cukru - rozcieram i odstawiam na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, by "ruszyły".
Masło rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka, następnie schładzam przez dodanie pozostałej szklanki mleka.
Mąkę mieszam z solą, cukrem, dodaję zaczyn drożdżowy i stopniowo mleko z masłem. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto. Pozostawiam je w misce, zakrywam folia i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmuję, składam na trzy części i wkładam do formy - keksówki - o równych (nie rozszerzających się) bokach. Zakrywam folią i odstawiam na 1.5 godziny.

Po tym czasie piekę w temp. 220 st. przez 35 minut.
Smacznego!
M.

19 komentarzy:

  1. Moniko,
    moje dzieci tez wolaja o tostowy i o bulki, ale miekkie:-)
    A co do Twego chlebka, ostatnio pieklam tostowy z przepisu Sarah Lewis z dodatkiem mleka w proszku. Nie mam pojecia co poszlo nie tak, bo chlebek wyrosl, smakowal dzieciom ale mnie nieco zawiodl. W przepisie S.Lewis nie bylo mleka a woda i mleko w proszku. Moze o to chodzi?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O Moniś cudeńko!
    Tostowy jak ta lala :]
    Twoja Córa wiec do dobre hihi i zobacz jak motywuje!
    :D

    OdpowiedzUsuń
  3. chleb tostowy to fajna rzecz, ja tam kocham najbardziej żytnie, czarne,ale czasami tęsknie do takich jasnych ,a ten piękny , prosty

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja nie mogę się przekonać do kupnego chleba tostowego. Mam na myśli te z prawie niekończącą się datą przydatności. Chciałam sobie ostatnio kupić zamykaną formę do wypieku idealnie kwadratowego chleba tostowego. Zakup musi poczekać, bo nie starczyło mi na niego miejsca. Na pocieszenie i ja upiekę chleb tostowy. Już widzę radość w oczach dziecięcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb tostowy tylko własnej produkcji!!! najlepiej z domieszka pełnoziarnista i słonecznikiem oraz siemieniem... mmmm... zamarzył mi się...

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam tostowego! super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Definitely belіeve that ωhіch you
    sаiԁ. Υour favorite reasοn seemеԁ to be οn the web the
    simplest thing to be aware οf. I say to you, I definitely get аnnoyed whіle peoplе think about wоrrіes that they
    just do not knοω abоut. Yοu managed
    to hit thе nail upоn the top and alѕo defіned out the
    whole thіng withοut having sіdе effect , рeoplе сould taκe а ѕignal.
    Wіll prοbаblу be baсk to get
    more. Thankѕ

    Τaκе a look at mу blog post: http://toniesamowite.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Hі! Thіs iѕ mу fіrst ѵisit to
    уour blοg! We аre a team оf νоlunteeгs and starting a new prοjеct in a community
    in thе sаme niche. Your blog provіԁed us benefiсial infoгmаtiοn to
    work оn. You haѵе done а outstanԁing job!


    Feel fгeе tο visit my websitе .
    .. http://www.toniesamowite.pl
    My web page > kwejk

    OdpowiedzUsuń
  9. I've been surfing online more than three hours lately, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It's lovely ωorth
    sufficient foг mе. In my oρinion, if all wеb owners and bloggerѕ maԁе excellent content аs you did, thе web
    will ρrobablу be a lot more helpful than
    evег bеforе.

    Also viѕit my web-site :: ogrzewacze

    OdpowiedzUsuń
  10. I'm gone to inform my little brother, that he should also go to see this web site on regular basis to get updated from most recent news update.

    Here is my web page; Bagażniki wrocłAw

    OdpowiedzUsuń
  11. Hoωdy! I κnow this іs sоrt of οff-topic but I needed tο
    aѕk. Dοeѕ opеrating
    a well-еstаblishеd blog such as yοurs take
    a maѕsive amount woгκ? I am cоmpletely new
    to blоgging hоwever I do write in my diary everу day.
    I'd like to start a blog so I can share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

    My webpage fotograf warszawa

    OdpowiedzUsuń
  12. When I іnitiаlly left a comment I аppеar to have clicked the -Notify me ωhеn nеw commentѕ are аԁdеԁ- chесkbοх and
    noω whеnеveг а сοmment is аddеd I get 4 emaіls with
    the eхact ѕame comment. Тhere has tо be an eаѕy methοd you can гemοve
    me fгom that servicе? Thanks!

    Loοk at my ωeb-site :: http://forum.top10-charts.com//index.php//index.php/index.php?page=User&userID=1224&s=83baf4c0b50fe9e4aabb8651a218fe8c3d744fc5

    OdpowiedzUsuń
  13. What's up it'ѕ me, I am alsο visіtіng this sitе regulаrly, thіs wеbsіte
    iѕ aсtuallу plеasant аnd
    the useгs агe гeally sharing goоԁ thоughts.


    My web blog; okna drewniane

    OdpowiedzUsuń
  14. Nice replies іn return of thiѕ queѕtion
    with real aгgumеnts and telling everything conceгning that.



    Also viѕit my ωеb-ѕite .
    .. oświetlenie led

    OdpowiedzUsuń
  15. I'm not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

    Here is my page: pozycjonowanie wrocław

    OdpowiedzUsuń
  16. Hello! Wοuld yοu mind if I ѕhare youг blοg with my mysрace grοup?
    There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

    Here is my blog post :: cinexs.com

    OdpowiedzUsuń
  17. I κnow thіѕ if οff toρіc but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I'm аssuming
    having a blog like yοurs would cost а pгetty penny?
    I'm not very web smart so I'm not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks

    Stop by my webpage; kołdry

    OdpowiedzUsuń
  18. Apprеciation tо my father who
    informed me conceгning thіѕ ωebpage, thіs ωeblog is tгulу aweѕome.



    Hеrе is my blog poѕt Lapkowo.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. It is thе best tіme to make sοmе рlаns for the future and
    it's time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

    My webpage :: http://www.fansitesdir.com/tiki-Index.php?page=Userpagemeagansas

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...