Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


piątek, 8 stycznia 2010

Ciastka owsiane. Domowe, najlepsze :)




Najlepsze owsiane ciastka jakie jadłam. Przepis pochodzi od Liski, piekłam wiele razy - tym razem ciut pozmieniałam i nadal wyszły pyszne.

Nie mają nic wspólnego z eko-podróbkami, nie są za słodkie, nie są mączne, nie są jak trociny...za to są słodkie w sam raz, o intrygującym smaku złocistego karmelu, chrupiące i o właściwościach kojących :)

Zjadłam je wczoraj na obiad i jako dodatek do sałatki na kolację... Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Karola, wcinając jeszcze ciepłe w aucie, z pełną buzią osądziła:

- Mama, przy nich Jeżyki to na 25 miejscu wylądowały...
(a długo, długo... były nie do ruszenia )

Przepis Liski tu
Ja zrezygnowałam z rodzynek (ostatnio w ogóle mi nie smakują), zmniejszyłam ilość cukru, połączyłam czekoladę czarną z białą i dodałam płatki owsiane oraz ziarna słonecznika.

CIASTKA OWSIANE

3 szklanki mąki owsianek
1 1/4 mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka soli

1 tabliczka gorzkiej czekolady - pokruszonej na małe kawałki
1/2 tabliczki białej czekolady - także w kawałkach

1 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego

220 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka i jedno białko

dwie garści płatków owsianych
dwie garści ziaren słonecznika

Piekarnik nagrzewam do 170 st.
Blachy wykładam papierem do pieczenia.
W jednej misce łączę mąki, sodę, sól.
Mikserem ubijam masło na puszystą masę, powoli dodaję cukier i kilka minut miksuję. Stopniowo dodaję jajka po jednym, nadal miksując. Na wolnych obrotach - dodaję powoli sypkie składniki. Wyłączam mikser, dodaję płatki, czekoladę i słonecznika - mieszając już drewnianą łyżką.
Ciasto jest gęste i mocno kleiste.
W dłoniach formuję małe placuszki i rozkładam je na blachach, w kilkucentymetrowej odległości.
Piekę ok. 15 min.
Smacznego :)
M.

22 komentarze:

  1. Śliczne ciasteczka Moniś:) Ja też bym się nimi chętnie zajadała przez cały dzień :)
    Pozdrawiam ciepło i serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już parę razy się do nich przymierzałam...
    Wyglądają obłędnie. I pewnie smakują tak samo.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka bardzo apetyczne i bardzo apetyczne zdjęcia , takie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro twierdzisz, że mogłabyś je jeść o każdej porze dnia i nocy, to naprawdę muszą być świetne. Za nimi przemawia jeszcze ta straszliwa detronizacja jeżyków... Muszę je chyba upiec w najbliższym czasie... ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. owsiane ciasteczka to mój smak z dzieciństwa. z wierzchy nieco twarde, a w środku rozpływają się w ustach jak miód!

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe, owsiane, pyszne...czy trzeba więcej do szczęścia? Myślę, że uszczęśliwią każdego :)Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. No wlasnie - domowe wiec z pewnoscia przepyszne, prawda? Idealne nie tylko na zimowe, sniezne popoludnia ;)

    Ja jeszcze nie wiem co dzis upiec... Mam kilka kuszacych mnie przepisow, a wybrac moge tylko jeden :( Jakie to niesprawiedliwe... ;)

    Pozdrawiam i zycze milego weekendu!

    PS. I dziekuje za troske - glowka juz ok ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, bardzo!
    Moniko, zapraszam do mnie po wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nagle zrobiłam się bardzo głodna;)
    Byłam dziś w moim health store po mąkę ale owsianej nie było. Jestem bliska zmielenia na proszek płatków owsianych:D

    OdpowiedzUsuń
  10. skoro mają właściwości kojące to koniecznie trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. mam takie owsiane, kupne ciasteczka które planuję podrobić ;) zapiszę sobie przepis i sobie kiedyś poeksperymentuję ;)
    pozdrawiam cieplutko,
    viri

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam owsiane ciasteczka! A jeszcze domowe! Moja Córa czasem robi, muszę ja w najbliższym czasie namówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zastanawiałam się Moniko jaki będzie kolejny wpis. Przyznaję, że na ciastka nie stawiałam. Ale jak to dobrze, że się myliłam!
    Twój Karol wie co dobre :) U mnie jeżyki są wciąż w pierwszej dziesiątce. Dobrze, że można je kupić w Tesco :)
    List się pisze i pisze...
    :*

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja się przymierzam do owsianych - u Tilii mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Same wspaniałosci! Zdjęcia, kuchnia, wszystko po kolei. Weszłam przypadkiem przyznam szczerze i bardzo mi się u Ciebie spodobało... super:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm.
    Pyszostka.
    Ciastka na obiad powiadasz,a no można i tak:-)
    Oj ale ci córka komplement z tymi Jeżykami powiedziała:)))
    no,no pogratulować!
    Przepis wklejam do zakładek

    Buuuźka!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Wam za przemiłe słowa i komentarze.
    I u mnie ciasteczka te pozostaną w stałym repertuarze.
    Choć jak ogladam naszą Durszlakową okolicę - to fajnych ciastek jest tyle, że można zawrotu głowy dostać :)

    Ja także Was wszytskich pozdrawiam, ściskam mocno i mam nadzieję, że zimę patrzycie z perspektywy uroczego białego puszku :)

    O. Widzę, że zamiłowanie do jeżyków ma formy zbiorowe :)))
    Ciekawe jak z delicjami?...

    Jeszcze raz Wam dziękuję. Pozdrawiam ciepło.

    zasypane
    M.

    ps. moje autko niestety nie dało rady wycjechać. A w gminie, na mojej wsi, odśnieżarka się zepsuła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka owsiane to dla mnie szczyt ciepła i domowego nastroju - nigdy i nigdzie nie smakują tak dobrze jak z domowego piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
    video to make your point. You obviously know what youre talking about,
    why waste your intelligence on just posting videos to your weblog
    when you could be giving us something enlightening to read?



    My homepage :: mouse click the up coming web site

    OdpowiedzUsuń
  20. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
    could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.
    I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

    My weblog; Refinance mortgage for bad Cre
    My web page > cayman island vacation rental

    OdpowiedzUsuń
  21. 36 year old Community Outreach Specialist Hamilton Portch, hailing from Levis enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Crocheting. Took a trip to Barcelona and drives a Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competizione. ich wyjasnienie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...