Na Dobry Początek...

Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.


Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.

Do domu. Do mojej kuchni.

Pozdrawiam Was ciepło
Monika


środa, 4 lipca 2012

Domowe Owsiane. Grzechu warte ;)


Nie będę Was okłamywała.
Z powodu tych ciastek przytyłam kilogram. Ponad. Ale są tak dobre, że nie takiego grzechu są warte...;)
Jeśli wydaje Wam się, że to straaaaasznie duża ilość mąki i cukru..., wierzcie mi - bez względu na to czy mieszkacie sami czy nie - dłużej niż dwa dni nie poleżą.

Przepis znalazłam na jakiejś starej kartce ze śladami po kubku od kawy. Wydaje mi się, że otrzymałam go kiedyś od Basi i mam wrażenie, że kiedyś już je piekłam...Pamięć figle płata :)
Od siebie dodałam żurawinę i orzechy. Dziś je upiekę z pokruszonymi krówkami...

pozdrowienia
Monika :
)




DOMOWE CIASTKA OWSIANE

1 1/4 szklanki mąki pszennej przesianej
3 szklanki mąki owsianej

3/4 szklanki cukru białego
3/4 szklanki cukru ciemnego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

225g masła
2 jajka + 1 białko

2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej) pokruszonej na kawałki
3/4 szklanki żurawiny
1/2 szklanki orzechów ziemnych solonych, posiekanych

Piekarnik nagrzewam do 170 st.
W misce łączę mąkę, sól i sodę.
Masło miksuję z cukrem na puszystą masę. Dodaję rozkłócone jajka. Stopniowo, cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję suche składniki. Rodzynki, czekoladę i orzechy - na końcu.
Ciasto jest dość gęste.
Ciasteczka układam na blasze. I piekę ok. 20 minut.
Smacznego!

M.



24 komentarze:

  1. Faktycznie grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w jednym słowie tego nie ma sensu, bo te ciasteczka są na prawde świetnie zrobione i pewnie wyśmienicie smakują

      Usuń
  2. Pyszne ciasteczka Monis. Jestem ciekawa jak beda smakowaly z krowkami :) A ten nadprogramowy kilogram...jest cieplo wiec pewnie szybko go zrzucisz :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia takie piecze,sa przepyszne:)
    caluski

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można zastąpić tą mąkę owsiana jakiąś inną, np orkiszową razową? Mam ogromną chęć na te ciastka dziś upiec, a mąki takiej nie mam... pysznie wyglądają... Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Odpisuję z kom. i to pierwszy raz :-) zatem przepraszam za ew. błędy.
      Tak można mąki zastępować, pieklam te ciasteczka na różnych,, ale niech proporcja zwykłej pozostanie, z samej raz. będą za cięzkie.
      moc serdeczności
      monika mobile ;)))

      Usuń
  5. och ja kocham takie ciastka! jak będą dla mnie osiągalne zrobię na 100%!

    OdpowiedzUsuń
  6. nowa wersja ciasteczek owsianych, do wypróbowania koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie szukam takiego przepisu. Uwielbiam piec ciasteczka;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis ciekawy przepis, ale nie podano w jaki sposób uformować ciasteczka? Wałkować ciasto i wycinać, czy jakoś inaczej... rwać kawałki ciasta i formować placuszki w dłoniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rwać kawałki ciasta i formować placuszki w dłoniach,następnie dociskac delikatnie na papier. Przerwy powinny być min. 3 cm, ciacha rosną.

      serdeczności
      Monika :)

      Usuń
  9. Wyglądają wspaniale!!! Ale gdzie można dostać mąkę owsianą???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdź w większym spożywczym, w almie na pewno nie mają, przynajmniej tydzień temu nie mieli...
      W sklepach ze zdrowa żywnością taka mąka kosztuje 18 zł, a ja w tym zwykłym samie za 3,5 kupiłam do tego bardzo dużo, bo te ciasteczka są pyszne,

      Usuń
  10. Piękne, piękne Moniś! Chyba warte tego kilograma, a po Tobie nic a nic nie widać na pewno.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie spróbuje, bo nie mam jeszcze swoich ulubionych owsianych. Moje ulubione ciastka imbirowe tez mnie kiedyś tak załatwiły, bo nie mogłam się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj Moniko !
    Zgodnie z zaproszeniem wpadłam Na Grabinę. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasteczka.Kilogramami się nie przejmuję, szczególnie latem.Mam sprzymierzeńca w walce z kaloriami.Mój rowerek jeszcze mnie nie zawiódł.Moja siostra,która jest bardziej okrągła, zawsze powtarza słowa -"za swoje się utuczyłam" :))
    Niebawem zajrzę do Ciebie, ciekawe co tym razem będzie tu na mnie czekało?
    Gorąco pozdrawiam i zapraszam na odwiedziny do skromnego Domu Rozalii.

    P.S. we wcześniejszym komentarzu zrobiłam "byka", trochę było mi wstyd, więc go usunęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy uzyskam mąkę owsianą jeśli zmiksuję płatki owsiane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marto; przepraszam, że dopiero teraz ale cały weekend byłam offline ;)
      Mąkę owsianą uzyskujemy z ziaren owsa. Ale i z płatkow całych możesz ją zrobić jeśli je zmielisz w młynku, nie zaś zmiksujesz.Możesz także ją zastąpić inną np. orkiszową lub gryczaną lub pszenną razową
      pozdrawiam
      Monika

      Usuń
  15. takie fajne do pochrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Część :))))
    Dziękuję za odwiedziny, za komentarze i miłe słowa. Nasze lato jest tak krótkie, że staram się każdy dzień wycisnąć jak cytrynkę, w domu, na ogrodzie, z rodziną i bliskimi mi ludzmi. Ten weekend minął pod haslem uruchamiania basenow dla dzieci więc frajdy było...same wiecie dziecko + woda = kupa szczęścia
    pięknego lata Wam życzę
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  17. Mąkę owsianą można uzyskać z drobniejszych płatków owsianych przy pomocy blendera. Ciastka wyszły smaczne i fajnie chrupiącą.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzieki za przepis, już go wykorzystałam, dla mnie było za dużo czekolady,ale chyba z łakomstwa dałam więcej ... Kasia,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...