Na Dobry Początek...
Długo zastanawiałam się nad tym jak zatrzymać chwile, które są dla mnie ważne i cenne.
Obok tych, które zapisuję i ofiaruję kiedyś mojej Córce, postanowiłam zachować także te, które wiążą się z moją pasją jaką jest gotowanie i pieczenie...
Kuchnia jest i była zawsze ważnym elementem tradycji domu moich Rodziców, Dziadków a teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.
Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę.
Do domu. Do mojej kuchni.
Pozdrawiam Was ciepło
Monika
sobota, 29 sierpnia 2009
Placki z cukinii. Dip do warzyw
Gdzie się nie ruszę tam rządzi tego lata cukinia.
Niemal w każdym domu na kuchennym blacie leżą dorodne, zazwyczaj zielone warzywa i czekają na przerobienie ich na: kremy, placuszki, tarty, ugrilowanie... itd.
Ja również uwielbiam cukinię i jem ją przez cały rok, ale chyba z tego "opatrzenia" dopiero teraz jej uległam.
W sobotnie popołudnie cukinie pojawiły się i na naszym stole (i już ich nie ma ;-D)
Ja swoje przygotowałam według przepisu Nigelli Lawson, z książki "Forever Summer".
Podałam je z dipem, który zawsze przygotowuję do dań z warzyw. Jego "recepturę" wymyśliłam sama i modyfikuję ją w zależności od:
a. humoru ;-)
b. pogody
c. upodobań kulinarnych naszych przyjaciół
Polecam eksperymentowanie. Podane w przepisie proporcje traktuję jako umowne - czasami mam ochotę na więcej chrzanu, czasami szczypiorku, czasami dodaję krople octu czasami nie... To bardzo wdzięczny sos, który jak mawia mój M. "dużo wybacza"...
Smacznego!
PLACKI Z CUKINII
4 średniej wielkości cukinie
pęczek grubego szczypioru
250 g fety
mały pęczek pietruszki
mały pęczek mięty
łyżka suszonej mięty
łyżeczka słodkiej papryki
140 g mąki
sól, pieprz do smaku
3 jajka lekko roztrzepane
olej do smażenia
*autorka podaje do placków oddzielnie limonki, ja, tuż przed samym smażeniem wcisnęłam do ciasta sok z 1/2 limonki
*ja nie używam mięty (wiem, że to bardzo "nie na czasie"), ale ja mięty DO JEDZENIA -nie uznaję...jedynie do dekoracji ;-)
Cukinię ścieram na grubej tarce (w mikserze), rozkładam na ściereczkę - by "oddała" trochę soku. W drugiej misce mieszam ser, szczypior, pietruszkę, sól, pieprz. Do sera powoli dodaję jajka i mieszając dodaję mąkę. Kiedy składniki się połączą, a olej na patelni jest gorący, dodaję cukinię i szybko mieszam.
Placuszki nakładam na rozgrzany tłuszcz, Porcja = drewniana łyżka.
Smażę na złoty kolor z obu stron.
DIP ( do warzyw, placków warzywnych...)
200 ml jogurtu naturalnego
1 pełna łyżeczka chrzanu
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki serka kanapkowego typu: Almette, Bieluch, Ostrowia...
1 łyżka majonezu
sól, pieprz, papryka chilli, szczypta cukru - wszystko do smaku
niepełna łyżeczka octu winnego
*czasami dodaję: czosnek/koper/ drobno posiekane korniszony z octu/kapary
*dip przed podaniem musi być dobrze schłodzony i ponownie zamieszany
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
hahaa i jeszcze jedne cukiniowe placuszki, chyba trzeba je przeliczyc bo co blog to inny przepis:D
OdpowiedzUsuńFajne są te placuszki. Nigdy nie jadłam jeszcze, ale może w końcu zrobię,bo mnie kuszą i kuszą..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
U mnie też znalazły zwolenników :) Ale tak ,to jest z ta cukinią , kto raz spróbuje ten pokocha :)I, znowu cudna aranżacja :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe placuszki to dla mnie tchnienie lata. Wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na dobry poczatek! :-)
OdpowiedzUsuńMasz racje Moniko, prawie wszedzie kroluje teraz cukinia :) Gdy bylam dzieckiem, to nie w domu, a u mojej chrzestnej poznalam Pania Cukinie i dzis nie wyobrazam juz sobie bez niej mojej letniej kuchni :) I tak jak i Ty, przepisy modyfikuje wedle nastroju ;)
OdpowiedzUsuńI to w gotowaniu lubie najbardziej : z podobnych skladnikow moc wyczarowac rozne dania.
Pozdrawiam serdecznie!
witaj w kuchennej blogosferze, piękny wstęp i apetyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńhej,hej:) :),widze,ze podobne menu mialysmy wczoraj :))ja nigdy nie mam dosc cukinii,kupuje i jadam ja przez caly rok,dodaje do wszystkiego prawie :))
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki sa przeapetyczne i ten dip bardzo interesujacy,musze wyprobowac :)
Pozdrawiam :)
Viridianko - nie wiem cz się doliczymy ;D
OdpowiedzUsuńMajanko - tak, mnie też skusiły i warto było ;)
Szarlotku, dziękuję, miło mi bardzo
Kasiu - tak, badzo są letnie - na szczęście cukienię mamy przez cały rok :D
Cudawianki dziękję, miło, że wpadłaś, pozdrawiam :D
Bea - tak czary kuchenne mają w sobie i fantazję i zabawę, ja też to uwielbiam, pozdrawiam cieplutko. M.
Aga - dziękuję, bardzo mi miło :-)
Gosiu - tak, widziałam ;D Do tego z deserkiem też kombinowałyśmy podobnie...
Pozdrawiam Was serdecznie
M.
bo cukinia to jest warzywo, które lubi każde towarzystwo :)
OdpowiedzUsuńMoniko, bardzo u Ciebie przyjemnie. Będę zaglądać z przyjemnością :)
Anoushko - bardzo mi miło! diękuję i zapraszam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńM.
Placuszki z cukinii są świetne.
OdpowiedzUsuńKocham je bardzo:)
Zaciekawiona Twoja kuchnia będę tu wpadać czesciej.Plackow z cukini nigdy nie smakowalam...i z tego co czytam to ponoc pychota.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na placki,widziałam w Lidl piękne cukinie i chyba się skuszę i je zrobię.
OdpowiedzUsuńIf you wish for to obtain a good deal from this piece of writing then you have to apply these
OdpowiedzUsuństrategies to your won web site.
Also visit my web site; paleo ernährungspyramide
Simply want to say your article is as astonishing.
OdpowiedzUsuńThe clarity in your post is simply great and i can assume you're an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.
Feel free to visit my web blog; kohlehydratarmes brot
After looking into a few of the blog posts on your blog, I seriously
OdpowiedzUsuńappreciate your way of writing a blog. I book marked it to my
bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website too and tell me what you think.
Feel free to surf to my web page :: wordpress installieren anleitung
I'm not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.
OdpowiedzUsuńMy page; herren rock
my website: mallorca ballermann tipps